تشنج در کودکان، یک وضعیت ناگهانی است که به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. در این میان میتوانیم به عوامل ژنتیکی، عفونتهای مغز و سر، آسیبهای سر و مغز، بیماریهای خونی و … اشاره کنیم. در بیشتر مواقع پرستاری از کودکان تشنجی باعث درمان آن میشود و این کار نیازمند تحقیقات علمی و تاریخچه خانوادگی است. همچنین در صورت لزوم، پزشک ممکن است از آزمایشات تصویربرداری مانند EEG استفاده کند تا مشکلات عصبی کودک نیز بررسی شوند.
در این میان، لازم است که نکاتی برای مراقبت از کودکان تشنجی در منزل آموخته شود تا بتوان آسیبهای احتمالی حین تشنج را به حداقل رساند. در این مطلب میخواهیم به راهنمایی نگهداری از کودک تشنجی در منزل پرداخته و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را به شما ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
انواع تشنج در کودکان
انواع تشنج از نظر پزشکی در دو دستهبندی مختلف قرار میگیرند:
- تشنج عمومی که در آن تخلیه الکتریکی به طور گستردهای هر دو نیمکره را از ابتدا درگیر کرده و معمولاً آگاهی در زمان وقوع آن از بین میرود. این مدل از تشنج، گاهی میتواند بر اثر دلایل ژنتیکی باشد، اما در بیشتر مواقع ممکن است عوامل دیگری نیز باعث آن شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
- تشنج کانونی که در آن کودک حس خواب داشته و به یک نقطه خیره میشود اما به اطرافیانش پاسخ نمیدهد. همچنین کودک در این شرایط ممکن است برخی حرکات تکراری مانند مالیدن دستها به هم، حرکت دهان، تکرار کلمات خاص یا راه رفتن به صورت مداوم را در یک مسیر دایرهای ذهنی انجام دهد.
دلایل ایجاد تشنج در کودکان
تشنج در کودکان میتواند به دلایل مختلفی روی دهد که در اینجا به برخی از این موارد خواهیم پرداخت. برای آنکه بتوانید درمانهای لازم را برای برطرف کردن این مشکل در کودک خود به کار بگیرید، نیاز است که دلایل اصلی تشنج را بدانید:
تب بالا در کودک
این تشنج، به دلیل بالا رفتن بیش از حد دمای بدن اتفاق میافتد و اصولا در کودکانی که زیر 6 سال سن دارند، میتوانیم آن را ببینیم. این نوع تشنج تا زمانی که آسیبی به اندامهای داخلی بدن کودک وارد نکند، بیخطر خواهد بود.
بیماریهای عصبی
وجود بیماریهایی مانند صرع، سکته مغزی، التهاب مغز و نقص خونرسانی به مغز میتواند باعث بروز تشنج در کودک شود. در واقع کودکانی که به این مشکلات دچار هستند، به احتمال بیشتری دچار تشنج میشوند.
همچنین بخوانید: مشکلات تنفسی و بیماری های تنفسی در کودکان
عوامل ژنتیک
در برخی از کودکان تشنج دلایل ژنتیکی داشته و در خانواده او افرادی وجود دارند که به صرع دچار هستند. در این کودکان ممکن است تشنج با درصد بالاتری دیده شود.
آسم و بروفارینگهای دیگر
برخی از کودکان ممکن است به دلیل آسم، حساسیت شدید به مواد غذایی، حساسیت شدید به داروها و مواد شیمیایی، دچار تشنج شوند.
عوامل خارجی
گاهی ضرباتی که به سر وارد میشود و همچنین ترومای مغزی، اختلالات الکترولیتی مانند کاهش سطح سدیم یا پتاسیم در بدن، عفونتهای سرگیجهآور مانند عفونت گوش و تب رودهای نیز ممکن است باعث تشنج در کودکان شوند.
همچنین بخوانید: دلایل، پیشگیری و درمان ریزش مو در کودکان
راهنمایی های کاربردی برای پرستاری از کودکان تشنجی در خانه
برای آنکه بتوانید در شرایط بهتری از کودکان تشنجی در منزل نگهداری کنید، باید نکاتی که برای نگهداری از آنها وجود دارد را بدانید و آنها را به کار ببرید:
- به اعضای خانواده و دوستان خود درباره کمکهای اولیه مناسب در صورت تشنج کودک توضیحات لازم را ارائه دهید.
- به اطرافیان کودک و دوستان خود اطلاع دهید که چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرند و کدام وضعیت کودک اضطراری خواهد بود.
- از دستبند یا گردنبند هشدار پزشکی برای کودک استفاده کنید که نشان دهنده تشنج او باشد.
- روی مصرف به موقع داروهای تجویز شده برای کودکان تاکید داشته باشید، چرا احتمال تشنج در آنها را کم میکند.
- اطمینان داشته باشید که کودک خواب کافی دارد، چرا که عدم استراحت کافی باعث بالا رفتن احتمال تشنج خواهد شد.
- در صورتی که فرزندتان تشنجهایی دارد که منجر به افتادن او میشود، حتما یک کلاه ایمنی را برایش در نظر بگیرید.
- یک برنامه صحیح برای کنترل کودکی که دچار تشنج شده طراحی کرده و تمام کارهایی که باید در این شرایط انجام دهید را داخل آن قرار دهید. این برنامه را در اختیار تمام اطرافیان و دوستان خود نیز قرار دهید تا در صورت قرار گرفتن در این شرایط، بدانند چه عکسالعملی باید نشان دهند.
آمادگی خانواده برای مراقبت از کودکان با تشنج
اگر در خانواده خود کودکی دارید که دچار تشنج میشود، باید نکات مهم پرستاریی از کودکان تشنجی را بدانید. این مشکل ناشی از افزایش ناگهانی فعالیت الکتریکی در مغز بوده و عموماً با از دست دادن هوشیاری یا تغییر در میزان هوشیاری همراه است.
این تشنجها معمولاً ترسناک هستند، اما بیشتر آنها تنها چند دقیقه طول میکشند و خودبهخود متوقف خواهد شند. اما در مواقعی نیز بروز این حالت نشانی از یک بیماری است. به عنوان مثال در صورتی که کودک شما برای دفعات زیادی دچار تشنج شود، احتمالا به بیماری صرع دچار است. در هر صورت دلیل هرچه که باشد، داشتن اطلاعات کافی از راهکار نگهداری از کودکان تشنجی به شما کمک میکند تا این شرایط را بهتر درک و کنترل کنید.
خانواده و اطرافیان در زمان بروز تشنج کودک، باید آرام باشند و بدانند که بسیاری از این تشنجها تهدید جدی برای سلامتی کودک نخواهد بود. در صورت تشنج کودک، باید برای او فضایی آزاد و ایمن را فراهم کنید تا آسیبهایی مانند ضربه به سر یا به بدن او وارد نشود. همچنین، در صورت لزوم، باید از تنفس مصنوعی برای فراهم کردن هوای لازم در ریههای کودک استفاده کنید. اگر تشنج در کودک شما تکرار یا مدت زمان آن طولانی شد، حتما با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
همچنین بخوانید: نحوه نگهداری کودکان با بیماری های مزمن
کلام آخر…
داشتن اطلاعات کافی از نحوه مراقبت و راهنمایی نگهداری از کودکان تشنجی در منزل، نقش حیاتی در مراقبت از این کودکان دارد. این فرایند باعث میشود تا با آرامش و اطمینان بیشتری پرستاری از کودکان تشنجی را انجام داده و از آسیبهای جدی که ممکن است در اثر این عارضه برای آنها پیش بیاید، جلوگیری کنید.
در این مطلب از خدمات پرستاری آسایش ایرانیان به طور کامل در مورد مراقبت از کودکان تشنجی در منزل صحبت کردیم تا بتوانید با به کارگیری آنها، مشکلات این کودکان را به حداقل رسانده و به آنها در سپری کردن این حالات کمک کنید.
در پایان، اگر توانایی مراقبت و نگهداری کامل از کودک تشنجی خود را نداشته و در این مورد به کمک یک پرستار ماهر نیاز دارید، آسایش ایرانیان در خدمت شما است. این شرکت، متناسب با نیاز و شرایط شما، بهترین پرستار را به منزلتان اعزام خواهد کرد.
سوالات متداول
آیا تشنج در کودکان میتواند خطرناک باشد؟
بله. اگر تشنج بیشتر از چند بار در روز یا برای مدت زمان طولانیتر اتفاق بیفتد، برای کودک خطرناک خواهد بود.
تشنج مخفی در کودک به چه معنا است؟
تشنج مخفی با خیره شدن کمتر از 10 ثانیه کودک، بالا رفتن چشمها یا سرعت بالای پلک زدن اتفاق میافتد.
آیا در کودکان اوتیسمی نیز تشنج اتفاق میافتد؟
بله از هر 4 کودک اوتیسمی یک نفر به تشنج دچار است.
آیا میتوان از بروز تشنج پیشگیری کرد؟
خیر. متاسفانه پیشگیری از تشنجهایی که دلایلی مانند عفونت بارداری، ضربه به سر یا … دارند، امکانپذیر نیست. اما با کنترل دمای بدن کودک میتوان از بروز این نوع تشنج جلوگیری کرد.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.