تاریخ انتشار: سپتامبر 9th, 2023نویسنده: دسته بندی: کودک
دلایل، پیشگیری و درمان ریزش مو در کودکان

ریزش مو یکی از مشکلات شایع در بزرگسالان است، اما باید بدانید که احتمال ریزش مو در کودکان پسر و دختر نیز وجود دارد. البته دلایل ریزش مو در کودکان با بزرگسالان یکسان نیست. این اتفاق برای والدین نگران‌کننده بوده و به همین دلیل شناخت دلایل و درمان ریزش مو در کودکان اهمیت زیادی دارد. در این مطلب از شرکت پرستاری آسایش ایرانیان به طور کامل علل، درمان و جلوگیری از ریزش مو در کودکان را بررسی می‌کنیم؛‌ پس تا انتها همراه ما باشید.

دلایل ریزش مو در کودکان

متخصصان معتقداند که ریزش 50 تا 100 تار مو در طول روز در بزرگسالان طبیعی است، اما در کودکان اینطور نخواهد بود. در واقع ریزش موی کودکان در حالت طبیعی کمتر از بزرگسالان است. زمانی که ریزش ناگهانی مو در کودکان زیاد شود، احتمالا شرایط عادی نبوده و مشکلی وجود دارد. از جمله دلایل ریزش مو در کودکان دختر و پسر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری خود ایمنی: سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله کرده و موجب تضعیف و ریزش مو می‌شود.
  • بیماری آلوپسی آره آتا: در اثر تخریب فولیکول‌ها توسط سیستم ایمنی ایجاد شده و ریزش مو سکه‌ای است.
  • کمبودهای غذایی: کمبود مواد مغذی آهن، روی، پروتئین، ویتامین B3 و B7 نیز ریزش مو را به دنبال دارد.
  • تلوژن افلوویوم: در پی تب بالا، جراحی، بی‌هوشی و عوارض داروها، رشد مو متوقف شده و ریزش اتفاق می‌افتد.
  • مشکلات غده تیروئید: یکی از علائم کم‌کاری تیروئید، ریزش مو است که با آزمایش خون مشخص می‌شود.
  • عفونت‌های قارچی: احتمال ریزش مو ناشی از عفونت قارچی در دختران و کودکان 3 تا 10 سال بیشتر است.
  • تریکوتیلومانیا: کودک در اثر استرس و مشکلات روحی، تارهای مو را کشیده یا کنده و موجب ریزش مو می‌شود.

موارد گفته شده دلایل بالینی ریزش مو هستند، اما گاهی اوقات ریزش مو به دلایل دیگری همچون سایش مو به تشک و گهواره، سشوار کشیدن، استفاده از مواد شیمیایی مانند حالت‌دهنده‌های مو یا محکم بستن موهای کودک اتفاق می‌افتد. پس توجه داشته باشید که ریشه موی کودکان ضعیف‌تر از بزرگسالان بوده و باید با ملایمت بیشتری با آن برخورد کرد.

همچنین بخوانید: بهترین راه درمان زردی در کودکان چیست؟

کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو در کودکان می‌شود؟

یکی از دلایلی که می‌تواند به ریزش مو در کودکان منتهی شود، کمبود برخی مواد مغذی است. از جمله مواد مغذی مهم در سلامت تارهای مو می‌توان به ویتامین‌ها اشاره کرد. اما کمبود کدام ویتامین‌ها موجب ریزش مو در کودکان دختر و پسر می‌شود؟

جلوگیری از ریزش مو در کودکان

کمبود ویتامین‌های گروه B یکی از دلایل ریزش مو به حساب می آید.

کمبود ویتامین‌های گروه B همچون نیاسین (ویتامین B3) و بیوتین (ویتامین B7) موجب تضعیف فولیکول‌ها و ریزش مو خواهد شد. همچنین ویتامین C و ویتامین E نیز در ریزش مو تاثیرگذار هستند. برای درمان ریزش مو در کودکان که ناشی از کمبود ویتامین‌ها است، پزشک مصرف مکمل‌های ویتامین را تجویز می‌کند. در زمان نگهداری از کودکان مصرف ویتامین گروه B با تجویز پزشک کودک توصیه می‌شود.

همچنین بخوانید: سرفه در کودکان؛ درمان‌ سرفه خلط دار کودکان در منزل

علت ریزش مو در کودکان ۷ ساله

ریزش مو در کودکان هفت ساله با دیگران کودکان تفاوتی نداشته و ممکن است در اثر عواملی ایجاد شود که در بخش‌های قبل معرفی کردیم. البته در این سن با ورود به مدرسه ممکن است کودکان دچار انگل‌های مو شوند. با توجه به اینکه این انگل‌ها قابل سرایت به دیگران هستند، احتمال ابتلا به آن در مدارس زیاد است. رشد انگل‌ها نیز یکی از دلایل ابتلا به ریزش مو محسوب می‌شود.

آیا ریزش مو در کودکان خطرناک است؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا باید توجه کنید که عوامل ایجاد ریزش مو در کودکان متفاوت است. گاهی اوقات ریزش مو به دلایل ساده‌تری همچون مشکلات تغذیه‌ای و اختلال تیروئید به وجود می‌آید که خطرناک نبوده و در این شرایط درمان ریزش مو در کودکان آسان است. همچنین ریزش مو ممکن است در پی ناآرامی‌های روحی کودک همچون استرس ایجاد شود که این مشکل نیز با مراجعه به روان‌شناس حل خواهد شد.

در برخی شرایط ریزش مو کودک در پی بیماری‌های خودایمنی اتفاق می‌افتد که در این صورت این عارضه خطرناک‌تر خواهد بود. اولین اقدام در پی مشاهده ریزش مو کودک، مراجعه به پزشک است تا دلیل آن مشخص شود. در صورت ابتلا به بیماری‌های خودایمنی فرایند درمان باید به سرعت آغاز شود.

همچنین بخوانید: دلیل استفراغ در کودکان؛ درمان و پیشگیری از آن

ریزش مو سکه ای در کودکان

ریزش مو سکه ای در کودکان با نام بیماری آلوپسی آره آتا شناخته می‌شود. در طی این بیماری موی بخشی از سر به شکل دایره یا بیضی می‌ریزد، به گونه‌ای که پوست سر دیده می‌شود. این نوع ریزش مو در طی چند روز یا حتی یک شب بروز کرده اما واگیردار نیست. تاکنون دلیل این بیماری به طور دقیق مشخص نشده است اما احتمالا نوعی بیماری خودایمنی بوده که در اثر حمله سیستم ایمنی به فولیکول‌های مو ایجاد می‌شود.

ریزش مو در کودکان پسر

ریزش مو سکه ای در کودکان با نام بیماری آلوپسی آره آتا شناخته می‌شود.

درمان این بیماری به صورت مصرف یا تزریق داروهایی است که موجب رویش مجدد مو در ناحیه طاس می‌شوند. اما متاسفانه دارویی برای درمان قطعی ریزش مو سکه‌ای وجود نداشته و ممکن است ضایعه در بخش‌های دیگر سر نیز به وجود آید.

ریزش مو در کودکان تا چه حد طبیعی است؟

ریزش ناگهانی مو در کودکان زیر یک سال طبیعی بوده و برای اغلب کودکان اتفاق می‌افتد. منبع هورمون‌ها در دوران جنینی، بدن مادر است و میزان بیشتری هورمون وارد بدن جنین می‌شود. پس از تولد و با قطع منبع هورمونی مادر، بدن نوزاد ساخت هورمون‌ها را آغاز می‌کند. با توجه به این تغییرات هورمونی، کودکان کمتر از یک سال ریزش مو را تجربه می‌کنند.

در سنین بالاتر از یک سال نیز ریزش مو در کودکان اتفاق می‌افتد اما مقدار آن نباید از حد مشخصی فراتر رود. اگر موهای کودک ریزش زیادی داشته یا در هنگام حمام کردن دسته‌ای از مو می‌ریزد، کودک دچار ریزش مو غیرعادی است. در برخی کودکان پس از برخواستن از خواب موی زیادی روی بالش آن‌ها دیده می‌شود که نشانه ریزش مو خواهد بود. در این شرایط حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

جلوگیری از ریزش مو در کودکان

همانطور که گفته شد رژیم غذایی و مراقبت‌های نادرست ممکن است از دلایل ابتلا به ریزش مو باشند، به همین جهت با روش‌های زیر می‌توان از ابتلا به ریزش مو جلوگیری کرد:

  • مصرف میزان کافی آهن از کم خونی و ریزش مو در کودکان پیشگیری می‌کند.
  • رژیم غذایی کودک باید به گونه‌ای باشد تا مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن تامین شود.
  • برای بستن موی کودک از کش مو پارچه‌ای استفاده کرده و مو را سفت نبندید.
  • از شامپو مناسب موی کودک استفاده کرده و در صورت استفاده از سشوار، حرارت خیلی کم به کار ببرید.
  • برای حالت دادن موی کودک نیازی به مواد شیمیایی حالت‌دهنده مو ندارید.
  • رعایت نکات بهداشتی تا حدود زیادی از ابتلا به مشکلات عفونی جلوگیری می‌کند.

متاسفانه بیماری‌های پوستی و خودایمنی که موجب ریزش مو می‌شوند، قابل پیشگیری نیستند. در این بیماری‌ها باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد تا روند درمان آغاز شود.

مراقبت از کودکان برای پیشگیری از ریزش مو

در این مطلب به بررسی ریزش مو در کودکان پسر و دختر پرداختیم. همانطور که گفتیم، رعایت نکات تغذیه‌ای و مراقبتی می‌تواند احتمال ابتلا به ریزش مو را کاهش دهد. معمولا والدین نسبت به تغذیه و بهداشت کودک حساس هستند، اما برخی والدین به دلیل مشغله‌های کاری نمی‌توانند به طور مداوم در کنار کودک مانده و از او مراقبت کنند. در این شرایط کمک گرفتن از یک پرستار کودک انتخاب مناسبی است. موسسه خدمات پرستاری آسایش ایرانیان، آماده است تا بهترین پرستار کودک را به منزل شما اعزام کند. این مرکز دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت بوده و با پرستاران حرفه‌ای همکاری دارد.

سوالات متداول

ریزش مو در کودکان پسر و دختر به چه علت روی می‌دهد؟

ریش مو کودکان ممکن است در اثر عوامل بالینی همچون بیماری‌های خودایمنی، کمبودهای غذایی، عفونت‌های قارچی، مشکلات غده تیروئید، استرس و مشکلات روحی و تلوژن افلوویوم (تاثیر تب، جراحی و عوارض داروها) به وجود آید. همچنین سفت بستن مو، استفاده از سشوار و مواد شیمیایی نیز می‌تواند به عنوان علت ریزش مو در کودکان شناخته شود.

ریزش مو سکه ای در کودکان چه دلیلی دارد؟

ریزش مو سکه‌ای یا بیماری آلوپسی آره‌آتا احتمالا در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو ایجاد می‌شود. در این بیماری از داروهای مختلفی استفاده می‌کنند تا رویش مو در بخش طاس شده سر آغاز شود.

آیا ریزش موی کودکان خطرناک است؟

در اغلب مواقع ریزش مو کودک به علت کمبود مواد مغذی، اختلال غده تیروئید یا ناآرامی‌های روحی اتفاق می‌افتد که خطرناک نبود و قابل درمان است. اما ریزش مو در اثر بیماری‌های خودایمنی، موضوع مهم‌تری بوده و باید بلافاصله درمان بیماری آغاز شود.

برای جلوگیری از ریزش مو در کودکان می‌توان چه اقداماتی انجام داد؟

برای پیشگیری از ریزش مو در کودکان ابتدا باید یک رژیم غذایی سالم تدوین کنید تا از کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی جلوگیری شود. همچنین برای شستشو موی کودک باید از شامپو متناسب با موی کودک استفاده کنید. از سوی دیگر در کودکان نباید مواد شیمیایی حالت‌دهنده مو و سشوار با حرارت بالا به کار برد. بستن موی کودک نیز باید با لطافت و با کمک کش پارچه‌ای انجام شود.

آیا کم خونی و ریزش مو در کودکان قابل درمان است؟

ابتلا به کم خونی در کودکان ممکن است منجر به ریزش مو شود. شایع‌ترین نوع این عارضه، کم خونی ناشی از فقر آهن است که با مصرف مواد غذایی و مکمل‌های حاوی آهن قابل درمان خواهد بود.

در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.

مشاوره رایگان تلفنی