استفراغ یکی از مشکلات رایج در کودکان است که به دلایل مختلفی رخ میدهد. تهوع در پی انقباض عضلات دیواره معده اتفاق میافتد که در اثر آن محتویات معده به سمت بالا برمیگردد. دلیل استفراغ در کودکان ممکن است موضوع نگرانکنندهای نباشد، اما گاهی اوقات استفراغ میتواند ابتلا به یک بیماری را نشان دهد. با توجه به این موضوع، آگاهی از علت و درمان استفراغ در کودکان اهمیت زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم تا حالت تهوع در کودکان را بررسی کرده و بهترین روش درمان استفراغ در کودکان را معرفی کنیم.
دلیل استفراغ در کودکان
دلیل استفراغ و تهوع کودکان مشکلات مختلفی است که از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسمومیت غذایی
- تهوع ناشی از حرکت خودرو
- تب
- انسداد روده
- مشکلاتی مانند آپاندیسیت
- عفونت مجاری ادراری
- عفونت گوش
- ابتلا به کرونا و سرماخوردگی
- افزایش فشار داخل جمجمه
- کتواسیدوز دیابتی
- بیماری مننژیت
- سینه پهلو (پنومونی)
همانطور که مشاهده کردید، استفراغ ممکن است نشانه برخی بیماریها باشد، به همین دلیل نباید نسبت به آن بیتوجه بود.
همچنین بخوانید: علائم و روش درمان بیماری هموفیلی در کودکان
استفراغ کودک در شب
گاهی اوقات حال کودک در طول روز کاملا خوب است و با فرا رسیدن شب، دچار حالت تهوع میشود؛ البته استفراغ در شب میتواند ادامه حالت تهوع در طول روز باشد. در هر صورت استفراغ کودک در شب نیز ممکن است به دلایل مختلفی روی دهد. با توجه به اینکه حساسیت مسیرهای تنفسی در طول شب افزایش مییابد، احتمال استفراغ در شب نیز بیشتر خواهد بود. در صورت دنبالهدار بودن استفراغ کودک در شب، مراجعه به پزشک بسیار ضروری است.
استفراغ در کودکان با معده خالی
باید بدانید که استفراغ در کودکان با معده خالی نیز امکانپذیر است. علت استفراغ در این شرایط ممکن است ترشح هیدروکلریک اسید باشد که به دلیل خالی بودن معده، موجب حالت تهوع میشود.
در کودکانی که صبحها پس از برخواستن از خواب با معده خالی دچار استفراغ میشوند، ممکن است علت آن کم آبی بدن، گرسنگی، افت قند خون و یا حساسیت معده باشد. در زمان نگهداری از کودک دانستن این نکته بسیار مهم است.
درمان استفراغ در کودکان
پیش از آنکه به فکر درمان استفراغ و حالت تهوع در کودکان به صورت خانگی باشید، ابتدا کودک را نزد پزشک ببرید. به خاطر داشته باشید که سیستم بدن کودکان ضعیفتر از بزرگسالان بوده و استفراغ ممکن است نشانه یک بیماری باشد. در ادامه روشهای درمان استفراغ در کودکان را معرفی کردهایم:
- در نوزادانی که شیرخشک مصرف میکنند، با تغییر نوع شیرخشک ممکن است استفراغ نوزاد درمان شود.
- مصرف برخی داروها برای درمان استفراغ کودک توسط پزشک تجویز میشود.
- به کودکی که دچار استفراغ است، محلول آبرسان خوراکی بدهید تا دچار کم آبی نشود.
- تا زمانی که حالت تهوع کودک به طور کامل درمان نشده است، او را به مدرسه یا مهد کودک نفرستید.
- به هیچ وجه به کودکی که دچار استفراغ است، نوشابه، نوشیدنیها انرژیزا یا آبمیوههای غیرطبیعی ندهید.
توجه داشته باشید وقتی کودک شما دچار استفراغ است، از هر گونه دارودرمانی خودسرانه اجتناب کرده و به پزشک مراجعه کنید. در واقع بهترین روش درمان استفراغ در کودکان باید به تشخیص پزشک صورت پذیرد.
همچنین بخوانید: سرفه در کودکان؛ درمان سرفه خلط دار در کودکان
پیشگیری از تهوع در کودکان
همنطور که گفتیم دلیل استفراغ و تهوع کودکان ممکن است علتهای مختلفی باشد، اما با برخی روشهای ساده میتوان از حالت تهوع در کودکان جلوگیری کرد.
- توجه داشته باشید که کودک بیش از حد غذا نخورد و پیش از هضم غذا نیز حرکت و جنب و جوش زیادی نکند.
- رژیم غذایی کودک را بر مبنای مصرف غذاهای سالم و مقوی برنامهریزی کنید تا معده کودک تقویت شود.
- در هنگان غذا خوردن کودک، از حرکت کردن او جلوگیری کنید.
- به کودک خود غذای هر رستورانی را ندهید تا دچار مسمویت غذایی نشود.
- در هنگام سفر در زمان حرکت ماشین به کودک غذا ندهید.
- نکات بهداشتی را رعایت کنید تا عوامل عفونتهای گوارشی از طریق سطح یا دست آلوده به کودک منتقل نشود.
برای پیشگیری از تهوع در کودکان، اهمیت تغذیه سالم، مصرف غذاهای سبزیجاتی و میوههای تازه، و کاهش مصرف غذاهای چرب و پر ادویه بینظیر است. همچنین، نباید فراموش کنیم که کودکان به میزان کافی آب بنوشند تا از هیدراسیون جلوگیری شود. علاوه بر این، بهداشت دست و جلوگیری از عفونتها نیز نقش مهمی در پیشگیری از تهوع ایفا میکنند. در نهایت، در صورت وجود حساسیتهای غذایی خاص یا علائم نگرانکننده، به مشاوره پزشکی مراجعه کنید تا مشکلات پتانسیلی رفع شود و سلامت کودکان حفظ شود.
مراقبت از کودکان در زمان بیماری
در این مطلب دلیل استفراغ در کودکان را معرفی و درمان استفراغ و حالت تهوع در کودکان را ارائه کردیم. توجه داشته باشید که استفراغ مداوم در کودکان، احتمالا نشانه بیماری بوده و باید به آن توجه کرد. اگر برای مراقبت از کودک خود در منزل پرستار کودک دارید، این پرستار باید با بیماریهای کودکان و نکات مهم درباره مراقبت از کودک در زمان استفراغ آشنایی داشته باشد. موسسه خدمات پرستاری آسایش ایرانیان با پرستاران کودک حرفهای و آموزش دیده همکاری دارد که با نکات مهم مراقبت از کودکان آشنایی کامل دارند. با استخدام پرستار کودک از این مرکز، خیال شما برای نگهداری از فرزند خود آسوده خواهد بود.
همچنین بخوانید: دلیل ایجاد آفت دهان کودک و روش درمان آن
سوالات متداول
دلیل استفراغ و تهوع کودکان چیست؟
حالت تهوع و استفراغ در کودکان ممکن است به دلایل مختلفی همچون مسمومیت غذایی، حرکت خودرو، تب، سرماخوردگی، عفونت گوش و غیره روی دهد. همچنین استفراغ ممکن است در اثر بیماریهای مانند مننژیت، آپاندیسیت، کتواسیدوز دیابتی، فشار داخل جمجمه یا دیگر بیماریها اتفاق بیوفتد.
چرا کودک با معده خالی استفراغ میکند؟
استفراغ کودک با معده خالی به دلیل ترشح هیدروکلریک اسید اتفاق میوفتد. این اسید در هضم غذا موثر است و زمانی که معده خالی باشد، ترشح آن موجب حالت تهوع میشود. این حالت تهوع دلایلی همچون گرسنگی، افت قند خون، کم آبی بدن یا غیره نیز خواهد داشت.
علت استفراغ کودک در شب چیست؟
استفراغ در شب نیز در کودکان شایع بوده که میتواند نشانه بیماری یا حساسیت معده کودک باشد. در صورت دنبالهدار شدن استتفراغ در شب، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بهترین روش درمان استفراغ در کودکان چیست؟
بهترین راه برای درمان استفراغ، مراجعه به پزشک است. پزشک پس از بررسی دلایل حالت تهوع، داروی مناسب را برای کودک شما تجویز میکند. همچنین استفاده از محلول آبرسان خوراکی به کودکانی که دچر استفراغ شدهاند، توصیه میشود.
چگونه میتوان از استفراغ کودکان جلوگیری کرد؟
برای آنکه کودک شما دچار استفراغ نشود، بر تغذیه او نظارت داشته باشد. همچنین در هنگام غذا خوردن و پس از آن نیز از حرکات و جنب و جوش کودک جلوگیری کنید. از آنجایی که گاهی اوقت عامل استفراغ عفونت دستگاه گوارشی است؛ رعایت نکات بهداشتی مانع از ابتلا کودک به عفونتها و بیماریهای مختلف میشود.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.