حضور پرستار درمنزل برای مراقبت از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بسیار سودمند است. کودکان مبتلا به اوتیسم برای رشد سالم به مراقبت های ویژه ای نیاز دارند و دریافت این خدمات از سوی یک پرستار کودک اوتیسم در منزل اقدام هوشمندانه ای است.
هنگام مراقبت از کودکان مبتلا به اختلالات اوتیسم، داشتن سطح آمادگی، دانش، خلاقیت، صبر و حتی حس شوخ طبعی پرستاران از اهمیت زیادی برخوردار است. در غیر این صورت، ممکن است اعمال یا رفتارهای بدون فکر از سوی پرستار منجر به ایجاد استرس بی مورد برای کودک مبتلا به اوتیسم شود.
روش های کاربردی برای مراقبت از کودک مبتلا به اوتیسم
در این مقاله شما را با روش های کاربردی برای مراقبت از کودک مبتلا به اوتیسم در منزل آشنا خواهیم کرد:
ایجاد محیط آرام بخش در منزل
کودکان مبتلا به اوتیسم در محیط آرام و ساکت احساس امنیت بیشتری خواهند داشت بنابراین یکی از وظایف پرستار تامین این نیاز کودک است. فضای منزل باید به روشی آماده سازی شود که این کودکان فرصت کشف تجربیات جدید را در محیطی امن و آشنا داشته باشند. پرستار کودک در منزل به کودک کمک خواهد کرد تا تجربیات جدید، مانند بافت های جدید، صداها، رنگ ها و سایر محرک ها را پردازش کند.
در خانه بودن به کودک این امکان را می دهد تا با این احساسات جدید در محیطی آرام و دور از حواس پرتی سازگار شود. بهتر است پرستار ترجیحا از وسایل و امکانات ساده ای در اتاق کودک استفاده کند و تا جای ممکن از تعداد عوامل ایجاد کننده حواس پرتی بکاهد. کاهش شدت نور و تنظیم دمای اتاق نیز تاثیر زیادی در ایجاد آرامش و امنیت کودک خواهد داشت.
اهمیت گفتگوی ابتدایی با والدین
یکی از مهم ترین اقدامات پرستار پیش از روبرو شدن با کودک مبتلا به اوتیسم این است که با والدین او در مورد انتظارات اولیه، وضعیت کودک و واکنش های معمول او گفتگو کند. در واقع پرستار با کسب این اطلاعات قادر خواهد بود که برای یافتن بهترین روش ارتباطی با کودک برنامه ریزی کند. بهتر است در دیدار با والدین اطلاعات جامعی در مورد سوابق پزشکی کودک، فعالیت های مورد علاقه کودک و بهترین راه های ارتباطی با کودک دریافت شود. کودکان برای اعتماد به پرستار لازم دارند که شاهد گفتگوی دوستانه والدین با پرستار باشند.
اجتناب از تماس فیزیکی ناگهانی
کودکان اوتیستیک به راحتی با تماس صمیمی ناگهانی دچار استرس می شوند، بنابراین لازم است پرستار از یک رویکرد مناسب در ارتباطات فیزیکی با کودک استفاده کند. در این شرایط بهتر است پرستار پیش از ایجاد هرگونه تماس فیزیکی با کودک، از تماس بصری استفاده کند. همانطور که کودک با پرستار همکاری نشان می دهد می توان به تدریج دست کودک را گرفت یا به عنوان مثال نسبت به تعویض لباس کودک اقدام کرد.
استفاده از تجهیزات جدید برای والدین پیش از کودک
کودکان مبتلا به اوتیسم به راحتی با اشیاء جدید یا ناآشنا دچار استرس می شوند. اگر به هر دلیلی پرستار نیاز به استفاده از تجهیزات پزشکی خاصی برای کودک دارد بهتر است که ابتدا در مقابل کودک از این وسایل برای شخص دیگری استفاده شود. بهتر است این شخص یکی از شخصیت های قابل اعتماد برای کودک باشد که برای این کار والدین بهترین گزینه هستند. با این استراتژی کودک در هنگام استفاده از تجهیزات پزشکی همکاری بیشتری با پرستار نشان خواهد داد.
استفاده از تکنیک های ارتباط موثر
لازم است پرستار کودک در هنگام ارائه مراقبت های پرستاری، رفتار خود را با سن کودک هماهنگ کند. در شرایطی که پرستار در مقابل کودک قرار می گیرد بهتر است که به جای گفتگوی ایستاده در مقابل کودک بنشیند و قد خود را کوتاه کند. کودکان اوتیستیک با افرادی که از دیدگاه بصری با آنها همسطح باشند همکاری بیشتری نشان می دهند. نگاه کردن از بالا یا پایین به این کودکان ممکن است باعث ایجاد مشکلات اعتماد به نفس در آنها شود.
عدم تغییر مکرر پرستار
پرستار کودکان مبتلا به اوتیسم هرگز نباید به صورت مکرر تغییر کنند زیرا این وضعیت سبب ایجاد آسیب بر روحیه کودک خواهد شود. بنابراین لازم است والدین در هنگام استخدام پرستار کودک در مورد تمام جنبه های کار با پرستار گفتگو کنند و یک قرار داد رسمی و قانونی تنطیم کنند تا احتمال از بروز مشکلات ناخواسته پیشگیری کرده باشند.
کودکان متبلا به اوتیسم به دلیل اختلال در مهارت های اجتماعی در پذیرش افراد جدید مشکل دارند و ممکن است از نظر عاطفی تحت فشار قرار گیرند، بنابراین لازم است همواره از حضور یک پرستار کودک برای مراقبت از این کودکان استفاده شود.
پیروی از برنامه معین
کودکان اوتیستیک نیاز شدیدی به برنامه مشخص و روتین دارند و بهترین عملکرد خود را تحت برنامه های ساختاریافته نشان می دهند. بنابراین بهتر است که پرستار برای طراحی برنامه مراقبت از کودک مبتلا به اوتیسم از یک برنامه معین استفاده کند. در شرایطی که پرستار مجبور به اعمال تغییرات ضروری و خارج از کنترل در روند اجرای برنامه های کودک است باید پیش از اقدام در این مورد با کودک گفتگو کند.
پاداش دادن به رفتارهای خوب کودک
تشویق کردن کودکان اوتیستیک فواید زیادی دارد، زیرا در این شرایط کودک به ایجاد همکاری بیشتر با پرستار ترغیب می شود. برای این کار لازم است کودک در قبال هر رفتار خوبی که نشان می دهد، مورد تحسین و تشویق پرستار قرار گیرد و یا پاداشی متناسب دریافت کند. معمولا کودکان مبتلا به اوتیسم از این که مورد توجه مثبت اطرافیان قرار گیرند بسیار خوشنود می شوند و در این شرایط به پرستار اعتماد بیشتری خواهند داشت.
مشارکت والدین در برنامه مراقبت از کودک
والدین کودکان مبتلا به اوتیسم مهم ترین شخصیت های زندگی این کودکان هستند بنابراین بهترین رویکرد برای مراقبت از کودک در نظر گرفتن همکاری والدین در برنامه همکاری از کودک است. مشارکت والدین در ارائه مراقبت های پرستاری سبب می شود تا والدین نیز استراتژی های جدیدی برای مراقبت از فرزند خود بیاموزند.
اگر تصمیم دارید که به عنوان یک پرستار کودک مبتلا به اوتیسم مشغول به فعالیت شوید لازم است برای کسب تجربه، بیشتر با این کودکان مواجه شوید و از این فرصت برای تقویت مهارت های پرستاری خود استفاده کنید. بهتر است تا جای ممکن اطلاعات خود را درباره اختلال اوتیسم گسترش دهید.
مرکز پرستاری آسایش ایرانیان یکی از معتبرترین مراکز پرستاری در منزل است که با کادری متخصص و با تجربه آماده ارائه خدمت شبانه روزی به همشهریان گرامی است.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.