اهمیت ورزش در کودکان: وقتی صحبت از ورزش کردن می شود، معمولا تصویری که پیش چشم می آید ورزش کردن بزرگسالان در باشگاه، دویدن روی تردمیل یا وزنه زدن است.
اما مفهوم ورزش برای کودکان متفاوت است و بیشتر به معنای بازی و فعالیت بدنی است. کودکان در بیشتر ساعات روز درحال بازی کردن هستند و فرقی ندارد که برای این کار در یک باشگاه ثبت نام شده باشند یا در حیات خانه در حال فعالیت باشند.
ورزش کردن برای کودکان فواید بیشماری دارد بنابراین ما در آسایش ایرانیان در این مقاله شما را با اهمیت ورزش در کودکان آشنا می کنیم:
فواید ورزش کردن برای کودکان
ورزش کردن برای تمام گروه های سنی سودمند است و کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برخی از فواید ورزش برای کودکان شامل موارد زیر است:
- برخورداری از عضلات و استخوان های قوی تر
- بدن متعادل
- کاهش خطر اضافه وزن
- کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2
- کاهش فشار خون و سطح کلسترول خون
- نگرش بهتر به زندگی
- برخورداری از خواب با کیفیت تر
- بهبود عملکرد در مدرسه
- کاهش احتمال ابتلای کودکان به افسردگی
- توانایی مقابله بهتر با چالشهای جسمی و عاطفی
3 عامل اصلی تناسب اندام در کودکان
اگر تا به حال به تماشای بازی های کودکان نشسته باشید متوجه می شوید که حرکات فیزیکی آنها از بر 3 حالت اصلی استوار است:
- دویدن و فرار کردن (حرکات استقامتی)
- آویزان شدن از میله ها (حرکات قدرتی)
- خم شدن برای بستن بند کفش یا برداشتن توپ (حرکات کششی)
بنابراین لازم است که والدین یا پرستار کودک با تشویق کودکان به انجام فعالیت هایی که شامل حرکات فوق هستند، به تقویت و رشد عضلانی آنها کمک کنند.
مزایای ورزش استقامتی برای کودکان
زمانی که کودکان به طور منظم به انجام فعالیت های فیزیکی هوازی می پردازند، در واقع در حال انجام ورزش های استقامتی هستند. در حین ورزش هوازی، عضلات بزرگ بدن در حال حرکت هستند و ضربان قلب تندتر می شود و کودک سریع تر نفس می کشد.
فعالیت هوازی قلب را تقویت می کند و توانایی بدن برای رساندن اکسیژن به تمام سلول ها را بهبود می بخشد.
مهم ترین ورزش های استقامتی (هوازی)
- بسکتبال
- دوچرخه سواری
- اسکیت
- فوتبال
- شنا کردن
- تنیس
- پیاده روی
- دویدن
مزایای ورزش قدرتی برای کودکان
انجام ورزش های قدرتی به معنای بلند کردن وزنه های سنگین نیست. در عوض، کودکان میتوانند برای کمک به تقویت قدرت ماهیچهها از حرکات فشاری، کرانچ معده، کشش و سایر ورزشهای قدرتی استفاده کنند. همچنین کودکان در هنگام بالارفتن از پله، ایستادن روی دست یا کشتی در حال انجام ورزش های قدرتی هستند.
از سویی دیگر امکان تقویت عضلات با انجام تمرینات هوازی خاصی مانند دویدن، پریدن نیز موثر است و به ساخت استخوان های قوی تر کمک می کند. پیشنهاد می شود جهت درک بهتر مطالب به مقاله اعتیاد به ورزش در کودکان چه دلایلی دارد مراجعه کنید.
مزایای ورزش کششی برای کودکان
ورزش های کششی به بهبود انعطاف پذیری عضلات بدن کمک می کند و به ماهیچه ها و مفاصل اجازه می دهد تا به راحتی در دامنه کامل حرکت خود خم شوند و حرکت کنند.
زمانی که کودک به انجام ورزش های کششی مانند رقص، یوگا و هنرهای رزمی، مانند کاراته می پردازد در واقع درحال تقویت انعطاف پذیری عضلات بدن است. آیا میدانید یک روش آموزش نظم به کودکان زیر 8 سال ورزش است؟
عوارض و مشکلات کم تحرکی در کودکان
امروزه کودکان زمان زیادی را درحال نشسته و بی تحرک صرف می کنند و هر روز ساعتهای زیادی را در مقابل نمایشگرها (تلویزیون، تلفنهای هوشمند، رایانهها، تبلتها و سیستمهای بازی) میگذرانند. تماشای بیش از حد تلویزیون و عدم فعالیت بدنی کافی سبب بروز افزایش وزن و مشکلات جسمی و روحی فراوانی برای کودکان می شود.
یکی از بهترین راهها برای فعالتر کردن کودک، محدود کردن زمان صرف شده در فعالیتهای بیتحرک، بهویژه تماشای تلویزیون و استفاده از تلفن است.
نکات مهم برای مقابله با کم تحرکی کودکان
لازم است والدین و پرستار کودک برای تشویق کودکان به انجام فعالیت بیشتر از اقدامات زیر استفاده کنند:
- ایجاد محدودیت در خصوص زمان استفاده از رسانه ها، که شامل تلویزیون، رسانه های اجتماعی و بازی های ویدیویی می شوند. استفاده از رسانه ها نباید جای خواب کافی و فعال بودن کودکان را بگیرند.
- زمان استفاده از تلویزیون را برای کودکان 2 تا 5 ساله به 1 ساعت در روز یا کمتر محدود کنید.
- تماشای صفحه نمایش برای کودکان کمتر از 18 ماه، ممنوع است مگر این که برای تماس ویدیویی استفاه شود.
- انتخاب برنامههای باکیفیت برای تماشای کودکان به آنها کمک می کند تا آنچه را که میبینند بهتر درک کنند.
- عدم نگهداری تلویزیون، رایانه، تبلت، تلفن و بازی های ویدیویی در اتاق خواب کودکان
- خاموش کردن تلویزیون و وسایل مشابه در هنگام صرف غذا
زمان استاندارد برای ورزش در کودکان
لازم است که والدین و پرستار کودک شرایطی را ایجاد کنند که کودک هر روز از فعالیت های بدنی مناسب برخوردار شود. در ادامه با زمان استاندارد ورزش در کودکان آشنا خواهید شد:
برای کودکان و نوجوانان سن مدرسه (6 تا 17 سال)
روزانه 60 دقیقه یا بیشتر فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای این کودکان ایده آل است . این ورزش ها باید حداقل 3 روز در هفته شامل فعالیت های تقویت عضلات و تقویت استخوان ها باشد.
کودکان پیش دبستانی
انجام بازی و فعالیت های بدنی در طول روز برای این کودکان مناسب است. در واقع مدت زمان مشخصی برای ورزش این گروه سنی تعریف نشده است، اما یک هدف معقول می تواند انجام 3 ساعت فعالیت سبک، متوسط و شدید در طول روز باشد. بهتر است این فعالیت ها شامل «بازی های آزادانه و بدون ساختار» و «ورزش های برنامه ریزی شده» به رهبری بزرگسالان باشد.
کودکان زیر 3 سال
توصیه می شود که این کودکان نیز حداقل 3 ساعت در طول روز فعال باشند. این فعالیت ها باید شامل فعالیت های سبک، بازی های فعالانه و حرکات پرانرژی مانند پریدن، دویدن باشد.
کودکان خردسال
این کودکان نیز نباید برای مدت طولانی غیرفعال باشند و حداکثر زمانی که اجازه عدم تحرک را دارند 1 ساعت است مگر این که خواب باشند. برطبق توصیه پزشکان کودکان در سن مدرسه، نباید بیش از 2 ساعت غیر فعال باشند.
تناسب اندام و تعادل کودکان
استفاده از تکنیک های زیر برای افزایش فعالیت های فیزیکی کودکان و متناسب نگه داشتن اندام ها ضروری است:
- به کودکان کمک کنید تا انواع فعالیت های سرگرم کننده متناسب با سن خود را انجام دهند.
- یک برنامه منظم برای فعالیت بدنی کودکان تنظیم کنید.
- فعال بودن را به کودکان آموزش دهید مانند رفتن از پله ها به جای آسانسور.
- استفاده والدین از سبک زندگی سالم تر سبب و الگوی پذیری کودکان
- در کنار هم به عنوان یک خانواده فعال باشید.
همانگونه که بیان شد ورزش کردن برای کودکان تاثیرات مثبت فراوانی دارد و لازم است در برنامه زندگی کودک گنجانده شود. بی شک کودکانی که در دوران کودکی از فعالیت های بدنی مناسب برخوردار نشده باشند در دوران بزرگسالی با مشکلات جسمی و روانی فراوانی دست به گریبان خواهند شد.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.
چطور ورزش کردن کودکان احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در آنها کاهش میدهد؟
در طول ورزش های خود دمبل ها را فراموش نکنید. با اینکه ورزش های هوازی و قدرتی هر کدام به تنهایی می توانند قندخون یک بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهند. اما انجام هر دوی اینها سه مرتبه در هفته می تواند بهترین نتایج را به همراه داشته باشد.