آشنایی با 10 غذای مضر برای کودکان: والدین تاثیر زیادی در شکل گیری گرایش های غذایی کودکان دارند و در صورت پیروری از رژیم غذایی ناسالم الگوی نامناسبی برای کودکان خواهند بود.
بسیاری از غذاهای به ظاهر خوشمزه، که کودکان تمایل زیادی به خوردن آنها نشان می دهند، در واقع فاقد مواد مغذی سالم و کافی برای رشد کودکان هستند. با این که نمی توان زیاد در این مورد سخت گیری کرد، اما شناخت مواد غذایی ناسالم برای کودکان به والدین کمک می کند تا تصمیمات هوشمندانه تری درباره انتخاب روش تغذیه سالم برای کودک بگیرند.
آسایش ایرانیان سعی دارد در این مطالب به بهترین شکل ممکن والدین و پرستار کودک را راهنمایی کند.
غذاهای مضر برای کودکان
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به بررسی 10 غذای مضر برای کودکان پرداخته ایم که با حذف آنها از رژیم غذایی کودک می توان گام مثبتی در جهت سلامت کودکان برداشت. در همین راستا با اگاهی از تغذیه مناسب برای کودکان دارای اضافه وزن نیز میتوان موارد را مورد بررسی قرار داد.
چیپس و سیب زمینی سرخ کرده
سیب زمینی سرخ کرده غذای بسیار محبوبی در بین کودکان است و حتی بزرگسالان نیز تمایل زیادی به مصرف آن دارند. اما نکته ای که نباید فراموش شود این است که این ماده غذایی دارای مقدار زیادی از چربی های ترانس و نمک است.
چنین مقادیر بالایی از چربی های اشباع شده باعث افزایش کلسترول بد خون می شود و زمینه ساز ابتلای فرد به بیماری هایی مانند چاقی، فشار خون بالا، اختلالات تنفسی و پوکی استخوان خواهد بود. علاوه بر این، آکریل آمید، یک سم سرطان زا است که در چنین غذاهای نشاسته ای که در دمای بالا پخته می شوند، تشکیل می شود.
شیر کاکائو
بسیاری از والدین به کودکان خود برای این که کودک از مزایای شیر بهره مند شود به کودکان خود شیر کاکائو می دهند غافل از این که این کار تنها باعث علاقه مند شدن کودک به مصرف شکلات و قند می شود. براساس تحقیقات دانشمندان کودکان زیر 12 سال به صورت میانگین، سالانه 22 کیلوگرم قند مصرف می کنند. اگرچه باور این موضوع مشکل است اما این یک حقیقت تلخ است و به این معنی است که این کودکان در آینده بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی خطرناکی مانند دیابت، فشار خون و کلسترول بالا هستند،کارشناسان تغذیه معتقدند که کودکان نباید روزانه بیشتر از 25 گرم شکر بخورند و این مقدار برابر است با یک قاشق چایخوری شکر!
نوشیدنی انرژی زا
مراقب انواع نوشیدنی هایی باشید که کودک به مصرف آنها علاقه نشان می دهد و در صورت مشاهده علامت انرژی زا به کودک اجازه استفاده از آن را ندهید.
در واقع این نوشیدنی ها حاوی مواد محرکی هستند که مصرف آنها به هیچ وجه برای کودکان مجاز نیست. از سویی دیگر ممکن است برخی از نوشیدنی ها حاوی الکترولیت های مختلفی باشند که ادعا می شود برای سلامتی کودک سودمند هستند. در صورتی که اگر کودک از تغذیه مناسبی برخوردار باشد برای تامین الکترولیت های بدن به مصرف این نوشیدنی ها نیازی نخواهد داشت.
استفاده از نوشابه های الکترولیت تنها پس از یک دوره استفراغ و تنها با دستور پزشک برای کودکان مجاز است. بنابراین بهترین گزینه برای رفع تشنگی کودکان استفاده از آب ساده است .
آب میوه مصنوعی
احتمالاً تا به حال شنیده اید که آب سیب حاوی مقداری آرسنیک است. محققان بر سر این موضوع به نتیجه قطعی نرسیده اند که آیا این مقدار از آرسنیک احتمال آسیب رساندن به کودک را دارد یا خیر. بی شک آرسنیک باعث بروز انواع سرطان میشود و سازمان جهانی غذا در این مورد نظرات مختلفی را اعلام کرده است که بهتر است نهایتا والدین با انجام تحقیقات کافی، شخصا در مورد این موضوع تصمیم گیری کنند.
از سوی دیگر آب میوه های کارخانه ای، حاوی مقدار زیادی از قند اضافه هستند، به عنوان مثال بررسی یک برند محبوب تولید کننده آب سیب نشان داد که حدود 28 گرم قند در این محصول وجود دارد. قطعا این مقدار قند بیشتر از نیاز روزانه کودک به مواد قندی است و زمینه ساز بروز بیماری های مختف از جمله دیابت خواهد بود.
نوشابه گازدار
اغلب والدین از مضرات مصرف نوشابه برای کودکان آگاه هستند. مصرف نوشابه نه تنها برای سلامت دندان های کودک مضر است، بلکه سبب بروز مشکلات و بیماری های جدی دیگر در دوران بزرگسالی می شود.
بررسی برخی از برندهای پرمصرف نوشابه نشان داد که محتوای شکر در این نوشابه ها حدود 64 گرم است که این مقدار شکر برای مصرف روزانه کودک بسیار زیاد است.
معمولا متخصصان تغذیه به والدین توصیه می کنند که تا جای ممکن است از مصرف نوشابه توسط کودک جلوگیری کنند . در شرایطی که والدین نیز به ترک نوشابه اقدام کنند، کودک با مشاهده و تقلید از والدین در انجام این کار موفق تر خواهد بود.
غذای مضر برای کودکان مانند انواع سوسیس و هات داگ
بر طبق گزارشات محققان، هات داگ یکی از مهم ترین علل خفگی کودکان زیر 3 سال است. در واقع نوعی از هات داگ که برای کودکان تولید می شود از اندازه و قوام مناسبی برای گیر کردن در مجرای تنفسی کودکان برخوردار است و قادر خواهد بود که راه های هوایی کودک را به صورت کامل مسدود کند.
علاوه بر این، هات داگ حاوی مقادیر بسیار زیادی نیترات است. این ماده شیمیایی تاثیر مخربی بر سلول های بدن دارد و در اثر ایجاد رادیکال های آزاد زمینه ساز بروز انواع سرطان خواهد بود. نیترات ها در بسیاری از گوشت های فرآوری شده از جمله انواع سوسیس و هات داگ به وفور وجود دارند. پیشنهاد میشود مطلب اهمیت ورزش در کودکان را مطالعه کنید.
غذاهای کبابی و سرخ شده و دودی
کباب کردن و سرخ کردن جزو روش های پخت و پز ناسالم هستند. اگرچه این غذاها بسیار خوشمزه و خوش طعم هستند، اما کالری زیادی دارند. از سویی دیگر پختن غذا با حرارت زیاد باعث آزاد شدن ترکیبات شیمیایی ناسالم مانند آکریل آمیدها، آکرولئین و غیره می شود. تحقیقات دانشمندان نشان داده است که این مواد شیمیایی سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی در آینده می شود. علاوه بر مواد غذایی فوق، گوشت دودی نیز از دیگر مواردی است که باید از مصرف آن در کودکان اجتناب شود زیرا شامل مواد سمی و خطرناکی است که برای کودکان ناسالم است.
بنابراین بهترین روش تغذیه برای کودکان استفاده از غذاهای تازه و خانگی است زیرا در این صورت مواد مغذی مورد نیاز برای رشد کودک تامین می شود. لازم است والدین با عادت دادن کودک به مصرف وعده های غذایی سالم، از بروز بسیاری از مشکلات و بیماری های خطرناک در دوران بزرگسالی پیشگیری کنند و سلامت کودک را در حال و آینده تضمین کنند.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.