تاریخ انتشار: آوریل 25th, 2022نویسنده: دسته بندی: سالمند, بیماری
9 بیماری رایج در سالمندان

9 بیماری رایج در سالمندان: سالمندی بخشی طبیعی از روند زندگی انسان است. به خودی خود سالمندی بیماری به شمار نمی آید اما به دلیل ضعف سیستم های حیاتی بدن افراد سالخورده معمولا بیشتر به انواع بیماری ها مبتلا می شوند ، ما در آسایش ایرانیان به بررسی 9 بیماری رایج در سالمندان که بیشتر اتفاق می افتد می پردازیم.

بیماری رایج در سالمندان و پرستار

در حین پیری توانایی های جسمی، روانی و ذهنی انسان کاهش می یابد. سرعت و زمان پیر شدن در افراد مختلف بسته به سبک زندگی ای که از ان پیروی کرده اند مختلف است. در ادامه انواع بیماری هایی که ممکن است سالمندان به انها مبتلا شوند اشاره می شود. البته پیشنهاد می شود در هنگام بیماری حتما به پرشک مراجعه کنید و از یک پرستار بیمار کمک بگیرید.

بیماری‌های قلبی و عروقی در سالمندان

افرادی که در سالمندی دچار بیماری های قلبی و عروقی هستند به دو دسته تقسیم می شوند. بهتر است مقاله همه چیز درباره خدمات نگهداری از سالمند را مطالعه کنید.

دسته اول

این افراد به دلیل ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت، مصرف دخانیات، فشار خون یا به صورت ژنتیکی یا دلایل دیگر دچار بیماری های قلبی می شوند.

دسته دوم

گروه دوم افرادی هستند که بدون داشتن بیماری زمینه ای صرفا به دلیل سن زیاد دچار مشکل قلبی عروقی می شوند

مدیریت و درمان این بیماری ها وجود دارد و با شناخت بهتر علائم میتوان از وخیم شدن این بیماری جلوگیری کرد. نشانه های مشکلات قلبی درد در قفسه سینه تنگی نفس و احساس خستگی بیش از حد، ضعف عمومی، سرگیجه، تریق شدید، تپش نامنظم قلب هستند.

بیماری تنفسی در سالمندان

9 بیماری رایج در سالمندان: بیماری هایی مانند آسم و ذات الریه که عامل عفونی دارند در سالمندان رایج هستند. اکثر این بیماری ها به دلیل سبک زندگی ناسالم و نادرست نشات می گیرد. از عوامل اصلی مشکلات ریوی در سالمندان مصرف دخانیات است.

برای جلوگیری از ایجاد یا گسترش مشکلات تنفسی در سالمندان به نکات ذیل توجه کنید:

  • در امور بهداشتی به انها کمک کنید تا ذرات الودگی کمتر وارد دستگاه تنفسی آنها شود.
  • از سیگار کشیدن بپرهیزید.
  • سعی کنید محل زندگی سالمند هوای تمیز و سالمی داشته باشد. استفاده از دستگاه تصفیه هوا راهکار خوبی در این باره است.

بیماری‌های مربوط به دستگاه تنفس در سالمندان

بیماری دستگاه گوارشی سالمندان

9 بیماری رایج در سالمندان: سیتم گوارشی از ارگان های حیاتی بدن انسان است،این سیستم با افزایش سن دچار فرسودگی شده و به تدریج کارکرد درست خود را از دست می دهد. بیماری هایی همچون یبوست، اسهال، رفلاکس معده، زخم معده، سندروم روده تحریک پذیر و سرطان های دستگاه گوارش در سیستم گوارشی افراد سالمند دیده می شود بنابراین سعی داشته ایم در مقاله علائم مشکلات گوارشی در سالمندان اطلاعاتی را در این باره در اختیارتان قرار دهیم.

از عوامل مهم بیماری های گوارشی در سالمندی کدامند

  • شرایط و سبک زندگی گذشته.
  • رژیم غذایی نامناسب شامل فست فود ها و غذاهای به شدت چرب و شیرین، مصرف الکل و اضافه وزن می توانند از عوامل اصلی مشکلت گوارشی در سنین بالاتر باشند.
  • کارکرد نادرست ارگان‌های بدن.

اختلال در جویدن صحیح و یا کارکرد نادرست یکی از اندام های گوارشی و ضعف دیواره روده می توانند عاملی برای ایجاد بیماری های گوارشی باشند.

بیماری قند خون یا دیابت

دیابت از بیماری‌های شایع در سالمندی است

دیابت بیماری نام آشنایی است که بر اثر اختلال در جذب هورمون انسولین در بدن بوجود می آید. تکرر ادرار، خشکی دهان، احساس ضعف و خستگی، تاری دید، کاهش ناگهانی بدون علت وزن و عدم التبام طولانی مدت زخم ها از علائم این بیماری پنهان و خطرناک هستند

با رعایت نکات زیر سالمندان با داشتن دیابت می توانند زندگی سالمی داشته باشند.

  • مصرف داروها طبق زمانبندی.
  • اصلاح رژیم غذایی، تغذیه مناسب سالمندان دیابتی و همچنین حذف غذاهای مضر.
  • انجام ورزش و حرکات بندی.
  • معاینه مرتب چشم‌ها توسط متخصص چشم.
  • مراقبت دقیق از زخم‌ها.

بیماری کلیوی در سالمندان

گذر ایام بر کلیه ها نیز آسیب خود را وارد می کند. کلیه عضوی مهم در دفع مواد زائد برای بدن است. فرسودگی و بیماری های زمینه ای می توانند باعث مشکل در کارکرد کلیه ها شوند. از علائم مشکلات کلیوی می توان به موارد زیر اشاره کرد: سوزش ادرار، ادرار خونی، تکرر ادرار، فشار خون بالا، احساس درد در کلیه‌ها، پف کردن چشم‌ها، تورم عضلات، احساس سرما، سرگیجه، ضعف و خستگی، بیماری های زمینه ای مانند د یابتف فشار خون و مشکلات ژنتیکی یا مصرف دارو ها می تواند عاملی برای ایجاد اختلال در سیستم کلیوی انسان باشد. 

بیماری خود ایمنی در سالمندان

با ضعف سیستم ایمنی بدن سالمندان در معرض انواع بیماری های مختلف قرار می گیرند. زمانی که سیستم ایمنی بدن به هر دلیلی دچار اختلال شود به اشتباه به ارگان های بدن حمله کرده و به آنها آسیب وارد می کند.

سیستم ایمنی در حالت عادی در مقابل بیماری ها و عوامل خارجی بدن را حفظ می کند. این ذرات مهاجم را تشخیص داده به آنها حمله می کند و انها را هشم کرده و از بین می برد و از این طریق مانع رشد میکروب و باکتری ها در بدن شده در نتیجه باعث حفظ سلامتی فرد می شود. 

بدن برای مقابله با مهاجمان به سلامتی بدن انتی بادی ترشح می کند که این انتی بادی در مقابل عوامل بیماری زا مقابله می کند. اگر سیستم ایمنی بجای میکروب های بیماری زا بافت بدن را مورد حمله قرار دهند باعث ایجاد علائم بیماری در فرد می شود.

این بیماری گاهی روی یک عضو بوجود می اید مانند دیابت نوع 1 و گاهی در نمونه های لوپوس آریماتوس تمام بدن درگیر این بیماری می شوند.

زوال عقل یا ‌آلزایمر در سالمندان

‌آلزایمر بیماری بی درمانی است که علیرغم پیشرفت داروها همچنان پیشروندگی خود را دارد و پس از چند  سال از شروع اولین علائم فرد به زوال عقل کامل مبتلا می شود. این فرد هیچ کدام از کارهای شخصی اش را نمی تواند به تنهایی انجام دهد و نیازمند یک پرستار سالمند است.

فرد مبتلا به زوال عقل کلا قدرت تفکر و حافظه را از دست می دهد و در نهایت فوت می کند. این بیماری علائم خود را در ابتدای دهه 60 زندگی بروز می دهند. براورد ها نشان میدهد 5.5 میلیون نفر امریکایی بالای 65 سال به این بیماری مبتلا هستند. 

آلزایمر ششمین عامل مرگ و میر در امریکای شمالی است و در میان سالمندان سومین عامل مرگ و میر در این ناحیه از جهان به شمار می آید.

زوال عقل یا ‌آلزایمر در سالمندان

کبد بیمار یکی از 9 بیماری رایج در سالمندان

کبد عضو حساسی در بدن است که کارکرد نامناسب ان به تمام ارگان های بدن اسیب وارد می کند. بیماری های کبدی به دلیل خاموش بودن باید شدیدا جدی گرفته شوند در غیر این صورت می توانند عوارض خطرناکی برای فرد داشته باشند. 

بسیاری از مشکلات کبدی به علل ژنتیکی است و برخی از بیماری های کبد نیز مربوط به سبک زندگی و تغذیه نمادرست افراد به وجود می آید. از بیماری های رایج کبدی می‌توانیم به: بیماری یرقان یا زردی، کبد چرب، بیماری سیروز کبدی، بزرگ شدن کبد اشاره کنیم. 

از وظایف اصلی کبد در بدن انسان می توان به امور زیر اشاره کرد:

  • حفظ تعادل هورمون‌های شیمیایی بدن
  • متابولیسم و ذخیره سازی چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها
  • در کبد مواردی مانند چربی‌ها و مواد معدنی و ویتامین‌ها ذخیره می‌شوند. مواد معدنی نیز می‌توانند در کبد ذخیره شوند. 
  • منبع اصلی ذخیره گلوگز بدن کبد است. گلوکز را به گلیکوژن تبدیل کرده و در خود ذخیره می‌کند. در صورت نیاز مجدد گلیکوژن دوباره به گلوکز تبدیل شده و مورد استفاده بدن قرار می‌گیرد. 

بیماری عضلانی و استخوان

سیستم عضلاتی بدن از بافت های مختلف ماهیچه ای تشکیل شده است. هر کدام از این ماهیچه ها نقشی در حیات و سلامتی انسان دارند. برخی از ماهیچه ها نقش توان و تحرک را برای فرد بازی می کنند. مانند غذا خوردن راه رفتن و … که توسط ماهیچه های حرکتی انجام می شود. ماهیچه های قلب و ماهیچه های سیستم تنفسی نیز وجود دارند که برای کارکرد درست قلب و ریه به وجود ان نیازمندیم. 

از نکات مهم در بحث سلامت ماهیچه ها می توان به علائمی نظیر دمای بدن و بینایی اشاره کرد.

بیماری هایی که برای سیتم عضلانی و اسکلتی بدن به وجود می آیند معمولا بسیار دردناک هستن و می توانند فرد سالمند یا بیمار را کاملا زمین گیر کنند. . آرتروز مفاصل، دیسک کمر و گردن، انحراف ستون فقرات، آرتریت روماتوئید، پوکی استخوان، سندروم کانال کارپال و… از جمله این بیماری‌ها هستند

در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.

مشاوره رایگان تلفنی

2 دیدگاه

  1. عسکری آگوست 21, 2023 at 9:53 ق.ظ - Reply

    چرا معاینه مرتب چشم‌ها توسط متخصص چشم ضروریه

    • امیر تفرشی آگوست 28, 2023 at 3:47 ب.ظ - Reply

      معاینات چشم بسیار حیاتی است زیرا بسیاری از بیماری های بینایی چشمی مانند گلوکوم، دژنراسیون ماکولا، آب مروارید یا رتینوپاتی دیابتی را تشخیص می دهند به این دلیل که این بیماری ها تا زمان پیشرفت بیماری هیچ و یا حداقل علائمی دارند.

ارسال دیدگاه