چشمهای ما حساسترین عضو بدن هستند که به طور مستقیم با عوامل محیطی ارتباط دارند. این موضوع باعث میشود که چشمها به طور مداوم در معرض آسیبها باشند. در کنار عوامل بیرونی، برخی بیماریها مثل فشارخون و قند بالا هم میتوانند به این عضو حساس آسیب وارد کنند و باعث بیماری قرمزی چشم شوند.
هنگامی که چشمها آسیب میبینند، رگهای خونی آنها منبسط میشود و بخش سفید چشم به رنگ قرمز یا صورتی درمیآید. برای درمان بیماری قرمزی چشم ابتدا باید علت ایجاد آن مشخص شود. عفونت، خشکی، پارگی رگها و آسیبهای فیزیکی که از جمله دلایل ایجاد این مشکل هستند.
در برخی مواقع این بیماری چندان خطرناک نیست و تنها با استراحت و استفاده از قطرههای مخصوص برطرف میشود؛ اما در شرایطی که احتمال وجود پارگی رگهای شبکیه چشم یا آسیب فیزیکی وجود داشته باشد، باید به متخصص مراجعه شود تا این عضو حساس با دستگاههای خاص، دقیقتر بررسی شود. برای آشنایی بیشتر با این بیماری، دلایل ایجاد و راههای درمان با مرکز پرستاری آسایش ایرانیان همراه باشید.
چرا چشم ما قرمز میشود؟
همانطور که گفتیم دلایلی مختلفی باعث ایجاد این مشکل میشوند.
- آلرژی یا حساسیت به مواد مختلف
- خشکی دلیل بیماری قرمزی چشم
- Pinkeye یا ورم ملتحمه
- پارگی رگهای خونی چشم
- التهاب اپی اسکلریت
- گلوکوم
همچنین بخوانید: درمان عفونت چشم کودکان
در ادامه با 6 علت قرمز شدن چشم که شایعتر هستند آشنا میشویم:
آلرژی یا حساسیت به مواد مختلف
آلرژی یکی از بیماریهای خودایمنی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به مواد بیخطر بیش از حد واکنش نشان میدهد. این واکنش معمولاً بهصورت خارش، سوزش یا درد در برخی از نقاط بدن مثل چشمها ظاهر میشود.
گردههای گل، مو یا شوره بدن حیوانات خانگی، گردوغبار و برخی مواد غذایی مثل بادامزمینی میتوانند در افراد حساسیت ایجاد کنند. بروز حساسیت، میتواند علت قرمز شدن ناگهانی چشم باشد و باعث خارش و اشک ریختن شود. عطسه، سرفه و تنگی نفس از دیگر علائم آلرژی هستند.
همچنین بخوانید: زخم بستر + بهترین درمان زخم های فشاری
خشکی دلیل بیماری قرمزی چشم
بهطورکلی اشک به مایع ساخته شده در چشم گفته میشود که مسئولیت مرطوب نگهداشتن آن را دارد. خشکی، زمانی اتفاق میافتد که اشکهای تولید شده در چشم، ترکیب طبیعی نداشته باشند یا بهاندازه کافی ساخته نشوند. خشکی چشم در مراحل اولیه خطرناک نیست؛ اما در صورت درماننشدن میتواند باعث درد، زخم در قرنیه و در موارد خیلی نادر کاهش بینایی شود.
مهمترین نشانه های قرمزی چشم که به دلیل خشکی ایجاد میشوند، موارد زیر هستند:
- حس کشیدگی و خشکی زیر پلکها
- احساس سوزش
- تاری دید
- حس سنگینی در پلکها
- ناتوانی در گریهکردن
- قیکردن چشمها
- احساس درد و ناراحتی هنگام استفاده از انواع لنزهای تماسی
Pinkeye یا ورم ملتحمه
چشم صورتی (Pinkeye) بیماری است که در آن پلک و سفیدی چشم ملتهب و قرمز میشوند. این التهاب معمولاً به دلیل وجود باکتری یا ویروس ایجاد میشود. این نوع از بیماری قرمزی چشم در بین کودکان بسیار شایع است و بهراحتی به دیگران منتقل میشود. علائم اصلی این بیماری عبارتاند از:
- ترشح بیش از حد چشمها (اشک ریختن)
- سوزش و خارش چشمها
- حساسیت به نور
- قیکردن چشمها
همچنین بخوانید: پوکی استخوان در سالمندان و راه پیشگیری
اگر احساس میکنید که شما یا کودکتان به بیماری چشم صورتی مبتلا شدهاید، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسب توسط پزشک تجویز شود. در طول استفاده از داروها دستها را بشویید و از تماس آنها با چشم خودداری کنید.
پارگی رگهای خونی چشم
گاهی به دلیل عطسه شدید، بلندکردن اجسام سنگین، استفراغ شدید، فشار خون بالا یا مالیدن چشمها رگهای خونی ریزی که زیر سطح ملتحمه وجود دارند، پاره میشوند. این پارگی باعث پخششدن خون در بخش سفیدی چشم میشود و آن را قرمز میکند.
همانطور که گفتیم قرمزی چشم و فشار خون با هم ارتباط دارند. اگر این قرمزی تنها در بخش ملتحمه و سفیدی چشم ایجاد شود، چندان خطرناک نیست؛ اما تأثیر فشار خون بر شبکیه و پارگی رگهای آن میتواند به بینایی آسیب وارد کند.
پارگی رگهای خونی معمولاً دردی ندارد و چندان هم خطرناک نیست. از نشانه های قرمزی چشم به دلیل پارگی رگها باید به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس خش یا بریدگی ریز در چشم
- یک ناحیه با قرمزی روشن همراه با قرمزی عمومی سفیدی چشم
گلوکوم
گلوکوم یعنی جمعشدن مایع در قسمت جلویی چشم. مایع جمع شده به چشم فشار وارد میکند و میتواند علت قرمز شدن چشم و حتی آسیب به عصب بینایی شود. بیماری گلوکوم میتواند تا حدی خطرناک باشد و باعث نابینایی در افراد بالای 60 سال شود. از جمله مهمترین نشانههای گلوکوم حاد باید به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شدید در چشمها
- سردرد
- تاری و کاهش دید
- وجود هاله یا رنگینکمانی شدن دید
- تهوع و استفراغ
التهاب اپی اسکلریت
اپیاسکلرا، یکلایه نازک شفاف است که در بالای قسمت سفیدی چشم قرار دارد. هنگامی که رگهای خونی این قسمت ملتهب میشوند، چشم را قرمز میکنند. نشانه های قرمزی چشم در التهاب اپی اسکلریت، شباهت زیادی به ورم ملتحمه یا چشم صورتی دارد؛ اما در این مورد ترشحی از چشم خارج نمیشود. در موارد حاد این التهاب، ممکن است برآمدگیهایی روی چشم ظاهر شود که باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
آیا قرمزی چشم خطرناک است؟
در بخش بررسی علت و علائم قرمزی چشم، گفتیم که معمولاً این بیماری چندان خطرناک نیست؛ اما اگر قرمزی چشمان شما بیش از یک یا دو روز ادامه داشت باشد حتماً به پزشک مراجعه کنید تا برای شما دارو تجویز شود.
قرمزی چشم نوزادان، کودکان و سالمندان اهمیت بیشتری دارد و ممکن است نشان از یک بیماری جدی باشد؛ پس در صورت بروز مشکل چشمی برای این گروه، حتماً آنها را نزد پزشک متخصص ببرید.
هشدار: اگر قرمزی چشم همراه با ترشحات کدر باشد، احتمال ابتلای شما به یک بیماری جدی وجود دارد و ممکن است در صورت بیتوجهی به بینایی شما آسیب وارد شود.
بهترین درمان های قرمزی چشم کدام روشها هستند؟
همانطور که گفتیم درمان بیماری قرمزی چشم به دلیل ایجاد آن بستگی دارد. اگر در هنگام قرمزی چشمها دردی در این قسمت احساس نمیکنید، میتوانید از درمان خانگی قرمزی چشم استفاده کنید. استراحتکردن، استفاده از کمپرس سرد بهداشتی، ماساژ چشمها، استفاده از قطرههای اشک مصنوعی به بهتر شده حال شما کمک میکنند. این راهکارها میتوانند درمان فوری قرمزی چشم باشند و مشکل شما را برطرف کنند.
روش درمان بیماری قرمزی چشم هنگامی که با درد همراه است باید توسط پزشک تعیین شود. پزشک با تجویز قطرههای چشمی آنتیبیوتیک، پماد یا سایر داروهای خاص، مشکل شما را درمان میکند.
سخن پایانی:
دلایل ایجاد بیماری قرمزی چشم بسیار گسترده است و این موضوع بر انتخاب روش درمانی تأثیر زیادی دارد. برای درمان قرمزی چشم بهتر است در منزل استراحت کنید و در معرض نور خورشید قرار نگیرید. اگر برای رفع مشکل به پزشک مراجعه کردهاید، داروها را طبق دستور مصرف کنید تا چشمها زودتر بهبود پیدا کنند. شما میتوانید برای دریافت خدمات پرستاری بیمار با کارشناسان خبره مجوعه تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول چیست؟
دلیل قرمزی چشم چیست؟
آلرژی یا حساسیت به مواد مختلف، خشکی دلیل بیماری قرمزی چشم، Pinkeye یا ورم ملتحمه و خیلی موارد دیگر است.
علت پارگی رگهای خونی چشم چیست؟
در برخی شرایط به دلیل عطسه شدید، بلندکردن اجسام سنگین، استفراغ شدید، فشار خون بالا یا مالیدن چشمها رگهای خونی ریزی که زیر سطح ملتحمه وجود دارند، پاره میشوند. این پارگی باعث پخششدن خون در بخش سفیدی چشم میشود و آن را قرمز میکند. همانطور که گفتیم قرمزی چشم و فشار خون با هم ارتباط دارند.
آیا قرمزی چشم خطرناک است؟
به طور معمول قرمزی چشم خطرناک نیست؛ اما اگر قرمزی چشمان شما بیش از یک یا دو روز ادامه داشت باشد حتماً به پزشک مراجعه کنید تا برای شما دارو تجویز شود. قرمزی چشم نوزادان، کودکان و سالمندان اهمیت بیشتری دارد و ممکن است نشان از یک بیماری جدی باشد؛ پس در صورت بروز مشکل چشمی برای این گروه، حتماً آنها را نزد پزشک متخصص ببرید.
بهترین درمان های قرمزی چشم کدام روشها هستند؟
استراحتکردن، استفاده از کمپرس سرد بهداشتی، ماساژ چشمها، استفاده از قطرههای اشک مصنوعی به بهتر شده حال شما کمک میکنند. این راهکارها میتوانند درمان فوری قرمزی چشم باشند و مشکل شما را برطرف کنند.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.
من توی طول روز زیاد با کامپیوتر کار میکنم میتونه این قرمزیا از خشکیه چشمم باشه؟
بله قرمزی چشم ها خشکی چشم رابطه غیر مستقیم با کامپیوتر داره ولی شما میتونید برای اطلاعات بیشتر با پزشک مشورت کنید.