تاریخ انتشار: آگوست 16th, 2023نویسنده: دسته بندی: بیماری
بیماری پیسی چیست؟ علائم، انواع، تشخیص و درمان

بیماری‌های پوستی تنوع بسیاری داشته و در اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شوند. برخی از مشکلات پوستی از انواع بیماری‌های خود ایمنی هستند که به وسیله اختلال در سیستم ایمنی بدن به وجود می‌آیند. بیماری پیسی یکی از بیماری‌های خود ایمنی پوستی است که با نام برص هم شناخته می‌شود. در این مطلب قصد داریم تا علائم بیماری پیسی و اطلاعات لازم درباره این بیماری را معرفی کرده و درمان بیماری پیسی در منزل را بررسی کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

بیماری پیسی چیست؟

بیماری پیسی یا نام برص یا ویتیلیگو (Vitiligo) نیز معروف است. در طی این بیماری برخی از قسمت‌های پوست، رنگ خود را از دست داده و سفید می‌شوند. در بیماری پیسی، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده رنگدانه‌های پوستی (ملانین) حمله کرده و آن‌ها را از بین می‌برد. لکه‌های سفید اندازه‌های بزرگ تا کوچکی داشته و در بخش‌های مختلف بدن روی می‌دهند. جالب است بدانید که پس از سفید شدن پوست، موهای آن قسمت نیز رنگ خود را از دست می‌دهد. در طی پیشرفت بیماری حتی ممکن است لکه‌های سفید در دهان نیز دیده شود.

انواع بیماری پیسی

بیماری برص انواع مختلفی دارد که از نظر رنگ لکه‌ها و یا نقاطی از بدن که درگیر شده‌اند، با یکدیگر متفاوت هستند. از انواع بیماری پیسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • سگمنتال: این نوع پیسی معمولا در یک سمت بدن و نواحی خاصی مانند دست یا صورت بروز می‌کند.
  • ژنرالیزه: در این بیماری لکه‌های پوستی ممکن است در نقاط مختلف بدن ظاهر شوند. ژنرالیزه شایع‌ترین نوع بیماری برص محسوب می‌شود.
  • فوکال: در این نوع بیماری برص، لکه‌های پوستی تنها در بخش‌هایی کوچک ایجاد شده و ممکن است در طی چند سال ثابت بمانند. بیماری پیسی فوکال نادر بوده و کمتر شناخته می‌شود.
  • مخاطی: همانطور که از نام این بیماری مشخص است، بخش‌های از بدن مانند دهان که دارای غشا مخاطی هستند را درگیر می‌کند.
  • تریکوم: لکه‌های این نوع از بیماری پیسی حالت خاصی دارند؛ به گونه‌ای که مرکز آن‌ها سفید بوده و هر چه از مرکز دورتر شویم، حالت رنگی بیشتر می‌شود تا به رنگ طبیعی پوست برسیم.
  • یونیورسال: در این نوع بیماری، اغلب بخش‌های بدن، یعنی در حدود 80 درصد بدن درگیر شده و رنگدانه‌ها به طور کامل از بین می‌روند؛ این نوع بیماری برص بسیار نادر است.

همانطور که گفته شده پیسی انواع مختلفی داشته که شیوع آن‌ها یکسان نبوده و برخی از انواع آن شناخته شده‌تر هستند.

همچنین بخوانید: بیماری قرمزی چشم؛ علت، نشانه و روش درمان آن

علائم بیماری پیسی

نکته مهم درباره این بیماری، آشنایی با علائم بیماری پیسی است. برص با ظهور لکه‌های پوستی در نقاط مختلف بدن همچون صورت، دست‌ها، پاها، اندام تناسلی و غیره آغاز می‌شود. در برخی موارد نیز ممکن است رنگ موهای زائد بدن، ریش و یا ابروها سفید شوند.

درمان بیماری پیسی در منزل

برص با ظهور لکه‌های پوستی در نقاط مختلف بدن آغاز می‌شود

همچنین تغییر رنگ بافت‌های مخاطی بدن مانند دهان نیز از دیگر علائم بیماری پیسی محسوب می‌شود. در زمان مراقبت از بیمار رعایت این نکات بسیار مهم است.

تشخیص بیماری پیسی

پس از مشاهده علائم بیماری پیسی لازم است تا به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص بیماری پیسی، ابتدا به معاینه فیزیکی بیمار می‌پردازد تا لکه‌ها را بررسی کند. همچنین برای مشاهده دقیق‌تر لکه‌ها ممکن است از نوعی لامپ فرابنفش استفاده نماید.

برای تشخیص بیماری پیسی از روش‌های دیگری مانند نمونه‌برداری پوستی نیز استفاده می‌شود. در این نمونه‌های پوستی وجود یا عدم وجود ملانین آزمایش خواهد شد. همچنین پزشک درباره سوابق خانوادگی بیمار نیز سوال پرسیده و ممکن است آزمایش‌های مختلفی همچون آزمایش خون را نیز تجویز کند.

همچنین بخوانید: زخم بستر + بهترین درمان زخم های فشاری

درمان بیماری پیسی

بیماری پیسی درمان قطعی و مشخصی ندارد و مثلا نمی‌توان با یک روش خاص پیشرفت بیماری را متوقف کرده یا آن را به طور کامل از بین برد، چرا که عامل بیماری، سیستم ایمنی بدن است.

تشخیص بیماری پیسی

البته پزشک ممکن است از روش‌های مختلفی برای درمان بیماری پیسی استفاده کند که شامل موارد زیر است:

  • دارو درمانی (داروهای موضعی یا خوراکی)
  • دپیگمنتیشن (رنگزدایی با لیزر برای یک دست کردن رنگ پوست)
  • نور درمانی
  • عمل جراحی

موفقیت هر یک از این روش‌ها در افراد مختلف یکسان نیست و حتی ممکن است پزشک از چندین روش استفاده کند.

درمان بیماری پیسی در منزل

با توجه به اینکه بیماری پیسی درمان مشخصی نداشته و یا شدت پیشرفت آن قابل تشخیص نیست، بهترین گزینه برای این بیماران، درمان بیماری پیسی در منزل است تا علائم بیماری را پوشش دهند.

  • از لوازم آرایشی و کرم‌های مخصوص برنزه استفاده کنید تا رنگ پوست یک‌دست شود.
  • با توجه به حساسیت پوست پس از ابتلا به بیماری برص، استفاده از کرم‌های ضدآفتاب را فراموش نکنید.
  • در بیماری پیسی باید از نور آفتاب دوری کرد، پس مصرف قرص ویتامین D را به برنامه خود اضافه نمایید.
  • اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و فراموش نکنید که این لکه‌های پوستی نباید مانع از حضور شما در جمع شوند.
  • به گروه‌های پشتیبانی از بیماری پیسی بپوندید تا با افراد شبیه به خود ارتباط برقرار کرده و از عوارض روحی بیماری دور شوید.

در مجموع می‌توان گفت بیماری پیسی با درد یا احساس ناراحتی خاصی همراه نیست؛ پس کمی تغییر در شیوه زندگی و افزایش اعتماد به نفس می‌تواند زندگی معمولی را به شما بازگرداند.

همچنین بخوانید: پوکی استخوان در سالمندان و راه پیشگیری

عوارض بیماری پیسی

همانطور که گفتیم بیماری برص دردی به همراه نداشته و تنها به شکل لکه‌های پوستی بروز می‌کند، با این وجود نباید خطرات بیماری پیسی را نادیده گرفت. با انجام مراقبت‌های لازم می‌توان از عوارض بیماری پیسی جلوگیری کرد. از جمله خطرات بیماری پیسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آفتاب سوختی
  • از دست دادن جزئی شنوایی (هیپوکوزیس)
  • بیماری‌های چشمی مانند التهاب عنبیه و التهاب لایه میانی چشم
  • اثرات روانی و کاهش اعتماد به نفس بیمار

توجه داشته باشید که بیماری پیسی را نباید نادیده گرفت و پس از ظهور علائم به پزشک مراجه نمود. پس از تشخیص بیماری پیسی، انجام مراقبت‌های بیماری ضروری است.

با وجود بیماری پیسی روند معمولی زندگی ادامه دارد

در این مطلب بیماری برص یا پیسی را به طور کامل معرفی کردیم. مهم‌ترین نکته در این بیماری این است که اجازه ندهید این لکه‌های پوستی بر اعتماد به نفس و روان شما تاثیر منفی بگذارند. پیسی تفاوت شما با دیگر افراد است، اما نباید به چشم یک ضعف یا ناراحتی به آن نگاه کنید. اگر فکر می‌کنید با علائم بیماری پیسی روبه‌رو شده‌اید، می‌توانید برای معاینه دقیق لکه‌های پوستی از خدمات اعزام پرستار یا پزشک موسسه پرستاری آسایش ایرانیان استفاده کنید.

سوالات متداول

بیماری برص چیست؟

بیماری پیسی یا برص نوعی بیماری خود ایمنی است که در اثر آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده ملانین حمله می‌کنند. در اثر این بیماری لکه‌های پوستی در نقاط مختلف بدن بروز کرده که ممکن است اندازه‌های مختلفی داشته باشند.

انواع بیماری پیسی چیست؟

بیماری پیسی انواع مختلفی داشته که بر اساس نوع لکه‌ها، محل بروز آن‌ها و شدت بیماری متفاوت است. از انواع بیماری برص می‌توان به ژنرالیزه، سگمنتال، فوکال، مخاطی، تریکوم و یونیورسال اشاره کرد.

تشخیص بیماری پیسی چگونه امکان‌پذیر است؟

پزشک از روش‌های مختلفی برای تشخیص بیماری برص استفاده می‌کند. این روش‌ها شامل معاینه فیزیکی، بررسی سوابق خانوادگی بیمار، نمونه‌برداری پوستی و آزمایش خون است.

عوارض بیماری پیسی شامل چه مواردی است؟

خطرات بیماری پیسی ممکن است تهدیدکننده سلامت بیمار بوده و باید به آن‌ها توجه کرد. از جمله عوارضی بیماری برص می‌توان به آفتاب سوختگی، از دست دادن جزئی شنوایی، مشکلات بینایی مانند التهاب عنبیه و التهاب لایه میانی چشم و اثرات روان‌شناختی اشاره کرد.

درمان بیماری پیسی در منزل چیست؟

با برخی روش‌های معمولی می‌توان برای پوشاندن علائم بیماری پیسی و پیشگیری از ابتلا به عوارض این بیماری تلاش کرد. از جمله این روش‌ها می‌توان به استفاده از کرم‌های ضد آفتاب، مصرف قرص ویتامین D، استفاده از لوازم آرایشی برای یک‌دست کردن رنگ پوست، افزایش اعتماد به نفس و حضور در اجتماع و پیوستن به گروه‌های پشتیبانی از بیماران پیسی اشاره کرد.

در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.

مشاوره رایگان تلفنی

ارسال دیدگاه