قدم گذاشتن به دوره کهنسالی با مشکلات جسمی متعددی همراه است؛ بدن ضعیفتر شده و احتمال ابتلا به برخی بیماریها افزایش مییابد. با این وجود تمامی مشکلاتی که سالمندان را درگیر میکند، ناراحتیهای جسمی و فیزیکی نیست. در برخی موارد ناآرامیهای روحی نیز سلامت سالمندان را تهدید میکند که یکی از این مشکلات، افسردگی است.
سالمندان وقتی در منزل تنها بمانند، بیشتر در معرض افسردگی خواهند بود، به همین دلیل اهمیت پرستار در منزل برای گریه سالمندان و افسردگی آنها را نمیتوان نادیده گرفت. در ادامه این مطلب به معرفی علل افسردگی و گریه در سالمندان، درمان و پیشگیری از آن میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
پیشنهاد مقاله : علت گریه و افسردگی سالمندان چیست و چگونه درمان میشود؟
نشانه های افسردگی و گریه در سالمندان
پیش از آنکه به بررسی گریه و افسردگی سالمندان و نقش پرستار سالمند بپردازیم، ابتدا بهتر است تا با نشانهها و علائم افسردگی سالمندان آشنا شوید. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گوشهگیری و علاقه به تنهایی
- تغییرات میزان غذا مانند بی میلی به غذا خوردن
- خستگی مداوم و کمبود انرژی
- بد خلقی
- واکنشهای شدید به موضوعات معمولی
- عدم تمرکز و توجه
- مشکلات خواب مانند تمایل زیاد به خوابیدن
- احساس پوچی، بی اهمیتی و حتی افکار خودکشی
- عدم لذت بردن از هیچ کاری
- فراموش کردن موضوعات مختلف
علائم افسردگی مشکلات جسمی یا روحی را شامل میشوند. متاسفانه در سالمندان معمولا افسردگی را با بیماریهایی دیگر اشتباه میگیرند. مثلا تصور میکنند که فراموشکاریهای سالمند، نشاندهنده ابتلا به آلزایمر است یا برخی علائم مانند خستگی را ناشی از کمبود مواد مغذی بدن میدانند.
همچنین بخوانید: بهترین روش آموزش پرستاری از سالمندان در منزل
عوارض گریه و افسردگی شدید در سالمندان
علل افسردگی و گریه در سالمندان موارد مختلفی را شامل میشود. گاهی اوقات موضوعات روحی مانند تنهایی مداوم و بی توجهی نزدیکان، زمینه ابتلا به افسردگی را فراهم میکند، اما برخی بیماریها و ناتوانیهای فیزیکی نیز موجب ابتلا به افسردگی میشود. جالب است بدانید که حتی زمینههای ژنتیکی نیز در ابتلا به افسردگی اثرگذار خواهند بود.
افسردگی در سالمندان عوارض خاصی را به دنبال خواهد داشت. سالمند پس از افسردگی گریه میکند، نا آرام بوده و از جمعهای خانوادگی دور میشود. افکار خودکشی یکی از دیگر عوارضی است که سالمندان مبتلا به افسردگی را تهدید میکند. از سوی دیگر ابتلا به افسردگی برخی مشکلات جسمی مانند ضعف سیستم ایمنی، کاهش وزن در اثر بی اشتهایی، تشدید برخی بیماریها مانند دیابت و عفونتها را نیز به دنبال خواهد داشت.
راههای جلوگیری از افسردگی و گریه سالمندان چیست؟
پیشگیری همواره بهتر از درمان است، از این رو باید راههای پیشگیری از افسردگی در سالمندان را بشناسید. مهمترین نکته در جلوگیری از افسردگی این است که سالمند را تنها نگذارید. دورهمی و جمعهای خانوادگی در بهبود روحیه سالمند نقش بسیار مهمی دارد. در شرایطی که نمیتوانید در کنار سالمند بمانید، کمک گرفتن از یک پرستار سالمند توصیه میشود. در واقع اهمیت پرستار در منزل برای گریه سالمندان، این است که پرستار با سالمند ارتباط برقرار کرده و او را از تنهایی در میآورد.
کنترل رژیم غذایی سالمند، خواب و استراحت و فعالیتهای بدنی را فراموش نکنید. سالمندانی که به طور مرتب ورزشهای کششی، پیادهروی و قدم زدن در پارک را انجام میدهند، کمتر از دیگر افراد در خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. تلاش کنید تا سالمند در اجتماع حضور داشته باشد؛ مثلا با او به خرید یا پارک بروید و در کنارش باشید. نقش پرستار در نگهداری از سالمند بسیار مهم است.
درمان افسردگی و گریه سالمندان در خانه
زمانی که در رفتارهای سالمند، نشانههای ابتلا به افسردگی را مشاهده کردید، باید به روانپزشک مراجعه کنید. در صورتی که پزشک ابتلا به افسردگی را تشخیص دهد، ممکن است برخی داروها را تجویز کند. افسردگی سطوح مختلفی داشته، اما خوشبختانه قابل درمان است. در کنار داروها و روشهای توصیه شده توسط پزشک، باید روشهای درمان افسردگی و گریه سالمندان در خانه را نیز دنبال کنید.
نحوه برخورد با سالمندان افسرده در منزل تا حد زیادی بر روند درمان آنها تاثیرگذار است.
- دقت کنید که سالمند افسرده را نباید در منزل تنها گذاشت.
- سالمند را در جمعهای خانوادگی ببرید و با او صحبت کنید تا از انزوا خارج شود.
- تلاش کنید تا سالمند را به سمت کارها و فعالیتهای مختلف سوق دهید.
- قدم زدن و پیادهروی را نیز به برنامه روزانه سالمند اضافه کنید تا فعال بماند.
- در رژیم غذایی سالمند از غذاهای مقوی، سالم و متناسب با ذائقه او استفاده کنید.
فراموش نکنید که هیچ چیز به اندازه توجه و محبت شما در درمان افسردگی سالمندان موثر نیست!
همچنین بخوانید: معرفی بیماری های روانی در سالمندان
اهمیت پرستار در منزل برای گریه سالمندان
در این مطلب از مرکز پرستاری آسایش ایرانیان درباره گریه و افسردگی سالمندان و نقش پرستار سالمند صحبت کردیم. همانطور که گفتیم برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی، سالمندان را نباید تنها گذاشت و بدین منظور بهتر است از یک پرستار سالمند استفاده کنید. همچنین حضور پرستار یکی از راه های درمان افسردگی در سالمندان نیز محسوب میشود. یک پرستار حرفهای به خوبی با روحیات سالمندان آشنایی داشته و با انجام اقدامات لازم، آرامش روحی آنها را تامین میکند. شما میتوانید برای استخدام پرستار سالمند، از موسسه خدمات پرستاری آسایش ایرانیان استفاده کنید. این موسسه دارای مجوز رسمی از وزرات بهداشت است و با پرستاران متعهد، مجرب و حرفهای همکاری دارد.
سوالات متداول
علل افسردگی و گریه در سالمندان چیست؟
ابتلا به افسردگی ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. تنها ماندن، دوری از خانواده و شرایط روحی نامناسب، زمینه افسردگی را فراهم میکند. البته برخی بیماریهای جسمی، ناتوانیهای حرکتی و حتی زمینههای ژنتیک، احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهند.
راه های درمان افسردگی در سالمندان شامل چه مواردی است؟
پس از مشاهده علائم افسردگی باید به روانپزشک مراجعه کرد و پزشک ممکن است مصرف برخی داروها را تجویز کند. از سوی دیگر، حضور سالمند در جمعهای خانوادگی، پیادهروی، انجام فعالیتهای روزانه مانند خرید کردن و به طور کلی فعال بودن سالمند، در درمان افسردگی تاثیرگذار است.
نحوه برخورد با سالمندان افسرده در منزل چگونه است؟
در برخورد با سالمندی که مبتلا به افسردگی است، مهربان و صبور باشید و او را تنها نگذارید تا دوره درمان افسردگی را سپری کند. هیچ چیز به اندازه محبت و توجه اعضای خانواده برای یک سالمند ارزشمند نیست.
چگونه میتوان از ابتلا به افسردگی در سالمندان جلوگیری کرد؟
سالمندانی که در اجتماع حضور داشته و در جمعهای خانوادگی و دوستانه شرکت دارند، کمتر از دیگر افراد در معرض ابتلا به افسردگی هستند. همچنین یک رژیم غذایی سالم، پرهیز از انزوا، فعال بودن، پیادهروی و ورزش کردن میتواند احتمال ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
آیا حضور پرستار سالمند برای درمان افسردگی سالمندان موثر است؟
بله؛ در خانوادههایی که فرزندان به دلیل مشغلههای کاری مجبور هستند سالمند خود را تنها بگذارند، وجود یک پرستار سالمند توصیه میشود. در واقع پرستار نقش یک دوست و همراه را ایفا کرده و اجازه نمیدهد که سالمند تنها بماند.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.
گریه و افسردگی سالمندان چقدر شایع است؟