آسم یکی از بیماریهای شایع است که افراد در سنین مختلف را درگیر میکند. آسم انواع مختلفی داشته و ممکن است به صورت خفیف یا شدید بروز کند. بیماران مبتلا به آسم از عوارض ناشی از بیماری رنج میبرند و به مراقبتهای خاصی نیاز دارند. در صورت عدم رعایت برخی نکات ممکن است علائم ناشی از بیماری افزایش یابد. از همین رو قصد داریم تا در این مطلب مراقبت از بیماران مبتلا به آسم در منزل را آموزش دهیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
بیماری آسم و علائم آن
بیماری آسم نوعی بیماری تنفسی است که در اثر آن مجاری تنفسی باریکتر میشوند. آسم زمانی بروز میکند که عضلات مجاری تنفسی و پوشش اطراف آن متورم شوند. در ادامه ممکن است مخاط تنفسی، مجاری را پر کنند. در این شرایط مسیر تنفسی باریکتر شده و عبور هوا سختتر میشود.
از علائم بیماری آسم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- درد قفسه سینه
- مشکل خواب
- مشکل در صحبت کردن
با وجود آنکه دلیل اصلی ابتلا به آسم مشخص نیست، اما زمینههای ژنتیک در ابتلا به بیماری اثرگذار هستند. در برخی موارد این بیماری در پی واکنشهای آلرژیک ایجاد میشود. از دیگر انواع آسم میتوان به آسم شغلی، آسم قلبی و آسم شبانه اشاره کرد.
همچنین بخوانید: وظایف پرستار بیماران سرطانی برای نگهداری در منزل
برنامه ریزی و اهداف مراقبت از بیماران مبتلا به آسم
در مراقبت از بیماران مبتلا به آسم در منزل باید تلاش نمود تا بهترین شرایط محیطی ایجاد شود و احتمال بروز علائم و عوارض ناشی از بیماری کاهش یابد. در اولین گام باید علائم تشدیدکننده بیماری را شناسایی کرد. مثلا در بیمارانی که به آسم آلرژیک مبتلا هستند، وجود آلرژنها همچون گرده گلها میتواند علائم بیماری را افزایش دهد.
در مرحله بعد باید برنامهای صحیح برای مراقبتهای پرستاری در بیماری آسم تدوین شود. این مراقبتها شامل اقدامات پیشگیرانه، بهبود شرایط محیطی، دفع ترشحات، پاکسازی مجاری تنفسی و کنترل تغذیه بیمار است. در انجام این برنامه مراقبتی، همکاری بیمار و سایر اعضای خانواده ضروری خواهد بود.
همچنین بخوانید: روش پرستاری از بیمار ام اس و وظایف او
اقدامات لازم برای پرستاری از بیماران مبتلا به آسم
برای مراقبت از بیماران مبتلا به آسم، وجود یک پرستار بیمار انتخاب بسیار مناسبی است. یک پرستار بیمار، ابتدا تشخیصهای پرستاری از بیماران آسمی را انجام میدهد تا شرایط ویژه بیمار مشخص شود. سپس برنامه اصولی نحوه نگهداری از بیماران مبتلا به آسم تدوین شده و توسط خود پرستار و دیگر اعضای خانواده اجرا میشود. در ادامه اقدامات پرستاری از بیماران مبتلا به آسم را بیان کردهایم.
- محیط منزل را تمیز و پاکیزه نگه دارید تا امکان رشد کپک، قارچ و کنه از بین برود.
- ملحفهها و روبالشتیها را به طور مرتب تعویض کرده و توجه کنید که پارچه آن از جنس پشم حیوانات نباشد.
- دقت داشته باشید تا زمانی که هوا آلوده است، بیمار از منزل خارج نشود و در و پنجرهها را نیز ببندید.
- مصرف غذاهای چرب و سرخکردنی در بیماران مبتلا به آسم ممنوع است و باید رژیم غذایی سالمی داشته باشند.
- رطوبت منزل میتواند علائم ناشی از آسم را تشدید کند، پس محیط خانه را خشک نگه دارید.
- برنامه دارویی بیمار را به دقت دنبال کنید و همچنین اسپری آسم باید همیشه در دسترس بیمار باشد.
- بهتر است تا از نگهداری حیوانات خانگی در منزل اجتناب کنید، زیرا موی بدن آنها حساسیتزا است.
- اگر بیمار به طور مرتب علائم و حملات آسم را تجربه میکند، به پزشک مراجعه کنید.
- وسایل پارچهای مانند عروسک بچهها یا دستمالهای گردگیری نباید از پارچههای پرزدار یا حساسیتزا باشد.
در مجموع دقت داشته باشید تا محیط خانه کاملا خشک، تمیز و عاری از آلودگیها و مواد آلرژن باشد. موارد گفته شده بهترین روش پرستاری از بیماران مبتلا به آسم در منزل است.
نکات مهم پرستاری بیماران آسمی در منزل
درمان دارویی قطعی برای بیماری آسم وجود ندارد و به همین دلیل باید در کنترل حملات بیماری تلاش کرد.
بهترین روش نگهداری از بیمار مبتلا به آسم این است که پیش از شروع و تشدید حملات و علائم بیماری، با آن مقابله کنید. در زمان اجرای اقدامات پرستاری از بیماران مبتلا به آسم، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- با تشخیصهای پرستاری از بیماران آسمی، میتوان علل تشدیدکننده حملات را شناسایی کرد.
- در جایی که بیمار مبتلا به آسم زندگی میکند، کسی حق کشیدن سیگار یا قلیان را ندارد.
- در این بیماران داشتن یک برنامه خواب و استراحت منظم ضروری است.
- بیمار باید با مشورت پزشک حرکات کششی و مدیتیشن را در منزل انجام دهد.
- افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی مانند آنفولانزا باید از بیمار مبتلا به آسم دوری کنند.
رعایت این نکات از جمله اقدامات پرستاری از بیماران مبتلا به آسم محسوب شده و موجب میشود تا سلامت بیمار تضمین شود.
همچنین بخوانید: بیماری قرمزی چشم؛ علت، نشانه و روش درمان آن
استخدام پرستار بیمار برای مراقبت از بیماران مبتلا به آسم
در این مطلب نکات مهم در مراقبت از بیماران مبتلا به آسم در منزل را آموزش دادیم و شما را با نحوه نگهداری از این بیماران آشنا کردیم. در صورتی که در منزل بیمار مبتلا به آسم دارید، میتوانید از پرستار بیمار در منزل کمک بگیرید تا شرایط بیماری را تحت کنترل قرار دهد.
سخن پایانی
مرکز پرستاری آسایش ایرانیان آماده است تا پرستار بیمار را برای مراقبت از عزیزان شما در منزل اعزام کند. وجود یک پرستار بیمار بهترین شرایط نگهداری از این بیماران را فراهم کرده و موجب میشود تا سایر اعضای خانواده نیز آسوده خاطر باشند.
سوالات متداول
بیماری آسم چیست و چه علائمی دارد؟
آسم نوعی بیماری تنفسی است که در پی آن مجاری تنفسی باریک و پر از مخاط میشود؛ در نتیجه، عبور هوا سختتر شده و علائم بیماری بروز میکند. از جمله علائم بیماری آسم میتوان به سرفه، خس خس سینه، درد قفسه سینه، مشکلات خواب، تنگی نفس و مشکل در صحبت کردن اشاره کرد.
بهترین روش پرستاری از بیماران مبتلا به آسم چگونه است؟
در پرستاری از بیماران مبتلا به آسم ابتدا باید عوامل تشدیدکننده بیماری را شناسایی کرد. سپس باید یک برنامه مراقبتی مناسب تدوین نمود تا از بروز حملات آسم و علائم بیماری جلوگیری شود. در این برنامه مراقبتی رعایت رژیم غذایی، برنامه دارویی، ورزش و اقدامات پیشگیرانه اهمیت زیادی دارد.
مراقبتهای پرستاری در بیماری آسم شامل چه مواردی است؟
زمانی که در منزل بیمار مبتلا به آسم زندگی میکند، باید محیط خانه کاملا تمیز، خشک و عاری از آلودگی باشد. نگهداری حیوانات خانگی در منزل ممنوع است، وسایل پارچهای نباید از نوع پرزدار و حساسیتزا باشند، ملحفهها باید به طور مرتب تعویض شوند، مصرف غذاهای سرخکردنی برای بیمار ممنوع بوده و باید برنامه دارویی بیمار را به دقت دنبال کرد.
در نگهداری از بیماران مبتلا به آسم چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
در نگهداری از این بیماران دقت کنید تا از دود سیگار و قلیان دور باشند، از ملاقات افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی مانند آنفولانزا با بیماران آسمی خودداری کنید، بیمار باید به میزان کافی خواب و استراحت داشته باشد و ورزشهای کششی و مدیتیشن را فراموش نکنید.
چگونه میتوان یک پرستار برای مراقبت از بیمار مبتلا به آسم درخواست کرد؟
اگر در میان اعضای خانواده شما کسی به بیماری آسم مبتلا است، وجود یک پرستار بیمار و نظارت بر وضعیت بیمار موجب آسودگی خاطر خواهد شد. شما میتوانید از موسسه خدمات پرستاری آسایش ایرانیان پرستار درخواست کنید و موسسه، شخصی که متناسب با نیاز بیمار باشد را به منزل شما اعزام میکند.
در صورت نیاز به خدمات پرستاری (پرستار کودک در منزل، پرستار سالمند در منزل و پرستار بیمار در منزل) با ما تماس بگیرید. کارشناسان شرکت پرستاری آسایش ایرانیان؛ آماده ارائه مشاوره رایگان، به شما هستند.
بیماری آسم چه علائمی دارد؟